Új kriptós adózási irányelveket adott ki az amerikai adóhatóság

spot_img

2014 óta először adott ki új, a kriptopénzekkel kapcsolatos jövedelmek adózásáról szóló irányelveket az amerikai NAV, az Internal Revenue Service (IRS). A mindössze öt oldalas dokumentumban a hard forkokkal és airdropokkal kapcsolatos információkat találunk, valamint szó esik a bevételként (bányászatból, szolgáltatás vagy termék ellenértékeként) szerzett kriptopénzek adózásáról is.

A helyezet nem lett sokkal jobb az amerikaiak számára, egy közvetlenül kriptopénzzel történő vásárlás is adóköteles esemény, úgy tekintenek rá, mintha például tőzsdén, dollárért adta volna el a polgár a kriptóját.

Forkok

Fork során ingyen kapott kriptopénz bevételnek minősül, mely a fork időpontjában keletkezett. Adózni ennek megfelelően az akkori piaci értéke alapján kellene. Itt már sejthető, hogy ez több dolog miatt is problémás. A dokumentum tartalmazza, hogy abban az esetben nem kell adózni, ha a fork vagy airdrop során mi nem kaptunk kriptót, de a fork időpontjában ki vagy mi határozza meg, hogy mennyit ér az adott kriptopénz? Olyan is előfordulhat, hogy a fork időpontjában értékesnek titulált coin azonnal mélyrepülésbe kezd. Ebben az esetben az adózónak lehet hogy a coin aktuális értékének többszörösét kell befizetnie.

Ugyanígy az airdropok során kapott coinok és tokenek is hasonlóan adókötelesek minden olyan esetben, mikor azok az ember birtokába kerültek, tehát rendelkezni (küldeni, váltani, eladni) tud velük. Ha valaki úgy kap airdropot, például Ethereum tárcájába, hogy nem tud róla, elméletileg akkor is adóznia kéne, ami persze értelmetlen.

Eladás

Minden egyes vásárlás dátuma, időpontja feljegyezendő, az árfolyam mellett pedig a tőzsdei/brókerdíjak is hozzáadódnak a vásárlási árhoz. Több vásárlás esetén minden egyes tranzakciót fel kell jegyezni, kripto-kripto váltásnál minden egyes váltást fel kell jegyezni. Itt jöhet a jogos kérdés, hogy eladáskor hogyan határozza meg az ember, hogy melyik adagot adja el, ha például ugyanarra a címre küldte őket. Az IRS szerint vagy az “első be, első ki” elvet kell alkalmazni, tehát az első eladás az időben először vásárolt mennyiségre vonatkozik; vagy pontosan azonosítani kell az adott mennyiséget cím, kulcsok vagy tranzakciós információk alapján.

Kriptós redditezők és twitterezők körében nem okoztak osztatlan sikert az új irányelvek. A probléma továbbra is az életszerűtlen körülményesség, mely eltántorítja az embereket a bevallástól. Európában egy fokkal jobb a helyzet, de egyelőre még csak néhány EU-s tagállam rendelkezik kifejezetten kriptopénzekre alkotott szabályozással:

Portugáliában is adómentes a nem üzletszerű kriptopénz adás-vétel

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img