10 éve történt az első Bitcoin tranzakció

spot_img

Ahogy arra a CryptoPotato rámutatott, tíz éve, pontosabban tíz éve, és két napja történt a legelső Bitcoin tranzakció, 5050 BTC cserélt gazdát, az akkori árfolyamnak megfelelően 5,02 USD, azaz – mai árfolyamon, váltótól függően – nagyjából 1460 forint ellenében.

A blokktörténetben itt láthatjuk a tranzakciót, azóta bő nyolcszázmillió százalékos árfolyamnövekedésen ment keresztül a kriptopénz, mai árfolyamon ugyanez az összeg több mint negyvenkét millió dollárt érne.

Az első bitcoin tranzakció részletei.

Újságíró legyen a talpán, aki az elmúlt tíz év történéseit egyetlen cikkben össze tudja foglalni, az viszont egészen biztos, hogy akár hisz valaki a kriptopénzek jelentőségében, akár nem, a jelenség súlya megkérdőjelezhetetlen.

Kísérletet teszünk a Bitcoin megjelenését követő legfontosabb eredmények összefoglalására, ha valamit kihagytunk, arra kérjük olvasóinkat, hogy pótolják a mulasztást.

Megszületett egy – jelenleg – kétszáz milliárd dolláros ipar, a Bitcoin megjelenését követően bő kétezer – többségében teljességgel életképtelen – újabb coin, és token indult, összesített értékük jelentős, még akkor is, ha a pénzpiacok sok ezer milliárd dolláros világán belül még mindig aprócska a terület egésze.

A kriptopénzek terjedése ütemesen zajlik, tömegközlekedési vállalatok, sportszergyártók, ezernyi partnerrel rendelkező fizetési szolgáltatók, globális jótékonysági, államközi szervezetek sorra döntenek úgy, hogy a klasszikus fiat pénzek elfogadása mellett nyitnak a kriptopénzek felé.

A blokklánc szintén önálló, tőkeértékében nehezen, jelentőségében azonban többé-kevésbé jól mérhető ipar megjelenését hozta magával. Se szeri, se száma azoknak a multinacionális vállalatoknak, és nagy múltú tanácsadó cégeknek, akik valamilyen formában már foglalkoznak a blokklánccal, sokan hétköznapi munkájuk során is alkalmazzák.

Blokklánc tanácsadást kínál a KPMG

A klasszikus bank- és pénzrendszert a bitcoin, és az egyéb kriptopénzek megjelenése nem rengette meg, bár lehet, hogy ez nem is cél. Az viszont biztos, hogy a jelenségre felfigyelt a világ, sokan, és egyre többen értik meg a kriptopénzek üzenetét, látják át a decentralizáció jelentőségét.

Senki sem látja tisztán, hogy mi lesz a Bitcoin sorsa a következő évek során, az viszont megkérdőjelezhetetlen, hogy már most nyomot hagyott a világ, és a történelem arcán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img