Leállítja a Telegram ICO-ját a SEC

spot_img

Pénteken jelentette be a SEC – az amerikai tőzsde- és értékpapír felügyelet, hogy leállíttatja a Telegram által elindított GRAM Tokenek (GRM) árusítását. A SEC panaszát már regisztrálta egy manhattani szövetségi bíróság, várhatóan jóváhagyásra kerül és hamarosan a Telegram Open Network is kézhez kapja a felszólítást.

A kérvényben a SEC azzal indokolja döntését, hogy a Telegram Open Network nem regisztrálta a GRM tokenek kibocsátását, holott azt a SEC értékpapírként kategorizálta. Az 1933-ban lefektetett értékpapírokkal kapcsolatos törvény kimondja, hogy minden amerikai értékpapír kibocsátást regisztrálni kell a SEC-nél, ezért a felügyelet törvénytelennek tekinti a GRM tokenek árusítását. „Ezzel a közbelépéssel szeretnénk megakadályozni, hogy a Telegram elárassza az amerikai piacokat digitális tokenekkel, amikről úgy gondoljuk, hogy törvénytelenként voltak árusítva.” – nyilatkozta Stephanie Avakian, a SEC jogi ügyekért felelős igazgatója.

2018 februárjában a Telegram már mozgósította erejét és egy úgynevezett D űrlapon beküldte kérését a SEC-hez. A D űrlapot arra használják, hogy kivételt kérvényezzenek a regisztráció alól. Ezt kétféle alapra hivatkozva lehet megtenni. Az egyik arra az esetre vonatkozik, ha a kibocsátó társaság nem nyilvánosan, csak célzottan, hivatásos, licenszelt befektetők felé szeretné árusítani értékpapírjait. A másik kivétel lehetősége akkor állhat fenn, ha a kibocsátó társaság a nyilvánosságnak hirdet, de csak akkreditált befektetőknek ad el és biztosítékokkal ellátott nyílt ajánlattétellel működik. A Telegram erre a második számú feltételre hivatkozva kérte, hogy a kibocsátást kivételesnek ismerjék el.

A SEC szerint a probléma ott van, hogy bár a Telegram az elején akkreditált befektetőknek árult, azok különösebb probléma nélkül továbbadhatják bárkinek. Ezzel pedig a kivételes bánásmód fent említett feltételei sérülnek. A SEC pedig ezúttal nem várta meg, hogy ténylegesen sérüljenek a feltételek, már azelőtt közbelépett, hogy a kisbefektetők és az átlagos kriptósok hozzájuthatnak a GRM tokenekhez. „Ha a Gram a nyilvános piacokra kerülne, gyakorlatilag lehetetlen lenne megállapítani, hogy kik vásároltak. Azért kellett közbelépni, hogy megakadályozzuk, hogy a regisztrált befektetők másoknak is eladják a GRM tokeneiket”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img