Arca Funds: egy kripto befektetési alap születése

spot_img

A napokban írtunk a kétéves évfordulóját ünneplő CoinCash akciójáról, ám nem ők az egyetlenek, akik mostanában ünnepelték a születésnapjukat. Jeff Dorman tavaly ilyenkor, 18 évnyi Wall Street-en és fintech cégeknél szerzett tapasztalattal a háta mögött vágott bele saját kriptopénz alapkezelőjének, az Arca Funds-nak a létrehozásába. Egy ideje már fel vagyok iratkozva a cég hírlevelére, amiben nemrégiben az alapító osztotta meg, az elmúlt egy év során szerzett tapasztalatait. A következőkben ennek az összefoglalóját olvashatjátok el.

“Egy kriptopénz befektetési alap elindítása olyan mintha valaki az Ubert próbálná meg létrehozni, még a robbanómotor feltalálása előtt. Ezen a területen még minden teljesen új, a kereskedési felületektől kezdve, a különböző szolgáltatókon keresztül egészen azokig a módszerekig, amelyekkel próbáljuk meghatározni a különböző digitális valuták várható, jövőbeli értékét.

A hagyományos piacokon (=Wall Street) 150 millió dollár alatt nincs túl sok értelme elindítani egy alapot, hiszen ha az átlagosan 1.5%-os alapkezelési díjból indulunk ki, akkor évente 2.25 millióból is tudod kigazdálkodni egy jól felépített csapat és a hozzájuk tartozó infrastruktúra működési költségeit. Egy átlagos kripto alap azonban kevesebb, mint 5 milliót kezel, ezért ezeknél mindenkinek készen kell állnia arra, hogy ha kell, több feladatkört is betöltsön. Tapasztalataim szerint az ilyenfajta terhelésre csak azok képesek hosszú távon, akik igazán elkötelezettek a terület iránt és az anyagiaknál sokkal erősebb belső motivációval rendelkeznek.

Ha ezt a lécet sikerül megugrani, akkor a következő nehézséget a szolgáltató partnerek megtalálása jelenti. Egy hagyományos alapkezelőt általában olyan cégek szolgálnak ki, akik már régóta a piacon vannak, kiépítették az infrastruktúrájukat és rendelkeznek a szükséges kapcsolati hálóval is. Évente talán ha három alkalommal értékeli újra az ember, hogy érdemes-e egy ilyen partnert egy másik által nyújtott esetleges előnyökért otthagynia. A kriptónál viszont hetente háromszor tesszük fel magunknak ugyanezt a kérdést. Itt nincsenek törvények, nincsenek szabályok, senki sem ismer senkit, bárki bármikor indíthat egy saját céget, vagy akár el is tűnhet nyomtalanul.

Bizonyos szempontból ez üdítőleg is hat, mert tényleg teljesen a nulláról építheted fel azt amit szeretnél és nem kell azokra az idejétmúlt megoldásokra hagyatakoznod, amik a hagyományos piacon megkötötték a kezedet. Másrészt viszont a partnereid többsége még teljesen amatőr és fogalma sincsen arról, hogy hogyan kezelje a saját ügyfeleit.

Már 10 éves kereskedelmi banki értékesítői tapasztalattal rendelkeztem, amikor úgy alakult, hogy átkerültem a befektetési oldalra. Azonnal megértettem, hogy mennyire fontos, hogy az ember a vele szemben ülők szemszögéből is megértse a dolgok működését. A gyakorlatban is megtapasztalhattam, hogy a volt ügyfeleim milyen nehézségekkel nézhettek szembe, amikor velem üzleteltek. Azóta is azt vallom, hogy minden értékesítőnek legalább három hónapot kellene eltöltenie befektetőként (és fordítva) ahhoz, hogy megértse és képes legyen teljes körűen kiszolgálnia a klienseit. És ugyanezt vallom a kripto esetén is.

Sokan például úgy kezdenek bele különböző alkalmazások fejlesztésébe, hogy meg sem kérdezik a saját maguk által célként meghatározott közeget arról, hogy egyáltalán szükségük van-e arra a termékre.

Minket például az utóbbi időben közel 50 különböző tőzsde keresett meg, hogy náluk kereskedjünk az általunk kezelt bitcoinokkal, de egyikük sem volt képes három egyszerű mondatban megfogalmazni azt, hogy miért kellene ezt tennünk és hogy ők miért jobbak, mint a többiek. Meg sem kérdezték, hogy mit keresünk és mit várnánk el egy partnerünktől. Nem kérdeztek rá, hogy mivel tehetnék könnyebbé a munkánkat.

A külső tényezők mellett pedig az általunk kezelt pénz kockázatának menedzselése is rengeteg kihívást rejt. A kriptopiac sohasem alszik és bár a profitábilis kereskedéshez nem feltétlenül kell egész nap a gép előtt ülnöd, de ez az egyik olyan dolog, amit jobban szerettem a hagyományos tőzsdék világában. Ott a nap végén bezár a piac, te pedig hazamehetsz. Vannak hétvégéid, pihenhetsz az ünnepnapokon, jut idő a kikapcsolódásra is. A kriptónál viszont nincs megállás, a tőzsdék non-stop nyitva tartanak és sokszor ahhoz kell a lelki erőt találnod, hogy hátrébb tudj lépni a monitortól és pár órára vagy napra ki tudj lépni ebből a térből. Mindig ott lappang benned a késztetés, hogy ellenőrizd az árfolyamokat. Nálunk emiatt mindig van valaki, aki ügyeletben van és ha kell, tud reagálni a hirtelen történésekre is, ugyanakkor a döntéseink többségét már előre eltervezzük és nem az adott pillanat hevében szoktuk meghozni.

Ahhoz pedig, hogy egyáltalán működni tudjunk befektetőkre van szükségünk. Az általunk megcélzott ügyfelek abba a körbe tartoznak, akik korábban a hagyományos piacokon szerezték a tapasztalataikat és ezért egészen másfajta a kockázat toleranciájuk, mint azoknak, akiknek a kripto volt az első befektetési tapasztalata. A “nagy öregek” bizalmát elnyerni nem egyszerű feladat, ezért mi ezért kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy olyan oktató anyagokat biztosítsunk számukra, amelyekkel a saját tempójukban tudnak megismerkedni ezzek a világgal és a benne rejlő lehetőségekkel. Rendszeresen szervezünk találkozókat is, ahol előadásokat tartunk és meghívjuk a téma ismert szakértőit is.

Sok kripto befektető alap indulása köthető valamilyen technológiai háttérrel rendelkező emberhez. Például az alapító fejlesztőként dolgozott és még azelőtt hallott ezekről a valutákról, hogy azok betörtek volna a köztudatba. Kihasználva a lehetőséget, pár év alatt rengeteg pénzt keresett a bitcoinnal vagy az ethereummal, most pedig megpróbálja ugyanezt nagyban, mások pénzével is megismételni. Ez azonban nem elég. Egy autószerelő nem fogja tudni megfelelően kezelni az autgyárak részvényeiből álló portfóliódat és a háziorvosod sem a gyógyszergyárak által kibocsátott részvényeidet. Úgy gondolom, hogy ugyanez igaz a programozókból lett tőkekezelőkre is. A Wall Streeten 20 éven keresztül tanultam azt, hogy hogyan kezeljem a kockázatokat. Ezt nem lehet egy könyvből, vagy egy blogposztból megtanulni. Rengeteg tapasztalatra van hozzá szükség.

Persze én is sokszor kívántam azt, hogy bárcsak megtanultam volna 12 éves koromban programozni. Az életem sok szempontból sokkal egyszerűbb lett volna. Ugyanakkor mint befektető, pusztán erre a tudásra nem alapozhattam volna. Nem véletlen, hogy ezek az egy-két emberes cégek előbb-utóbb eltűnnek a süllyesztőben. Egy csapat nélkül egyszerűen képtelen vagy mindenre odafigyelni. Egy vezetőnek, egy elemzőnek, egy kereskedőnek, egy üzletkötőnek és a hátteret biztosító irodai dolgozóknak is teljesen eltérő tapasztalatokra és tudásra van szükségük ahhoz, hogy a legjobbat nyújtsák a saját területükön. Szükség van arra is, hogy időnként ütköztessük a különböző nézőpontjainkat és objektíven tudjuk szemlélni a piac történéseit. Bár a kripto részben a technológiáról szól, ugyanolyan fontos szerepet tölt be benne a közgadaságtan, a játékelmélet és több más tudományág is. Én azt a nézetet vallom, hogy a nyerő formulához, mindegyik világból szükség van egy-egy darabkára.

Annak ellenére, hogy minden egyes nap hullafáradtan dőlök az ágyba, még sohasem éreztem magamban ennyi energiát és tenni akarást. Nagyon jó érzés, hogy a csapatommal itt lehetünk a következő nagy technológiai áttörés hajnalán és másoknak is segíthetünk, hogy részesei lehessenek ennek az egésznek.”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img