Német pénzügyminisztérium: a Monero veszélyesebb a Bitcoinnál

spot_img

A német pénzügyminisztérium Első Nemzeti Kockázatelemzés címmel tette közzé azt a 137 oldalas dokumentumot, amiben az ország pénzügyi stabilitását veszélyeztető tényezőkre hívják fel a figyelmet. A szokásosnak mondható, pénzmosás és terrorizmus témakörök mentén vezetett szövegből természetesen nem maradhattak ki a kriptopénzek sem, ám a főszerepet ezúttal a Bitcoin helyett  a Monero kapta, ami mi tagadás, sokkal jobban hozza a rászabott veszélyes figura szerepét.

Arról néhány napja nálunk is olvashattatok, hogy bár a Bitcoin használatához nincsen szükség semmilyen személyazonosító okmány használatára, a tranzakciók visszakövetésének lehetősége miatt, előbb-utóbb szinte mindenkit hozzá lehet kötni egy olyan kriptós pénzügyi szolgáltatóhoz, ahol egy regisztráció vagy IP alapján már megállapítható a személyazonossága.

Bitcoinnal fizettek, lebuktak a magyar pedofilok

Ugyanez viszont már nem igaz a kifejezetten anonim pénzküldés céljára kifejlesztett kriptovalutákra, melyek trónját a Monero foglalja el. Az internet legsötétebb bugyraiban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő XMR-t semmilyen módon nem lehet lenyomozni, ez pedig Európa vezető gazdaságának vezetőit is egyre nagyobb aggodalommal tölti el.

A német pénzügyminisztérium analízise szerint, a Monero használata a következő években egyre kiterjedtebb lehet, ezért a vele finanszírozott illegális tevékenységek elleni fellépésként szigorú EU-s szabályozást kell majd bevezetni, és felelősségre kell vonni az ezt forgalmazó tőzsdéket és a használatát lehetővé tevő tárcaszolgáltatókat.

A névtelenség ellen irányuló törekvések mára már több országban is egyre inkább előtérbe kerülnek. Nemrégiben a Coinbase brit leányvállalata szüntette be az ugyancsak anonimitásra fókuszáló ZCash forgalmazását, miután az őket kiszolgáló bank erre kérte őket, de Dél-Koreából is hasonló intézkedések híre jutott el hozzánk.

Az OKEX lehet az első fecske? Eltűnhetnek Dél-Koreából az anonimitást lehetővé tevő kriptopénzek

Noha a kriptopénzekkel kapcsolatos veszélyek mostanában egyre többször kerülnek napirendre Németországban (a miniszter nemrégiben a Facebook Libra ellenében is szót emelt), az ország mégis egyike a világ kriptós adóparadicsomainak. A helyi törvények a kriptovalutákat a “személyes vagyontárgy” kategóriába sorolják, mely alapján kétféle adózási szabályt kell észbentartaniuk az itt élő tulajdonosoknak:

  • Évente 600 euró értékig a személyes vagyontárgyak értékesítése adómentes.
  • Egy éven túl nyúló birtoklás után a személyes vagyontárgyakból származó hasznuk adómentes.

Vagyis 12 hónap után teljesen legálisan és adómentesen érhetnek el profitot a megvásárolt kriptóik után(*).

Ha legális forrásból szeretnél kriptopénzt vásárolni, használd ki a MrCoin karácsonyi akcióját.

A némethez hasonló és felhasználók számára kedvező szabályozásra más európai országokban is láthatunk példát.

Portugáliában is adómentes a nem üzletszerű kriptopénz adás-vétel

(*) Ez nem adózási tanács. Beszélj egy szakértővel, mielőtt erre alapozott döntést hoznál.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img