A kongresszus ismét a Libráról kérdezte a Facebook igazgatóját

Megosztom

A tegnap esti órákban én is a gép elé ültem, hogy megnézzem Mark Zuckerberg Librával kapcsolatos második kongresszusi meghallgatását, de az érdeklődésem hamar alábbhagyott, miután kiderült, hogy ez az esemény inkább a politikáról és nem a Libra körüli kérdések tisztázásáról szól. Az amerikai szenátorok a rájuk kiszabott idő részében vagy egészében a kriptopénzzel kapcsolatos kérdések helyett, gondosan megkonstruált beszédeket tartottak, melyek egyáltalán nem segítették elő, hogy jobban megértsük a Libra működését, és sokkal inkább tűntek egy Facebook és Zuckerberg ellenes politikai kampány részeinek.

Nem akarom védeni sem a közösségi oldalt sem az alapítóját, de ha már tényleg a legfelsőbb körökben vitatkoznak a tech cég által fejlesztett kriptopénz veszélyeiről, jó lett volna nem olyan “életbevágó kérdéseket” feszegetni, mint például hogy miért olyan kevés a spanyol ajkú és afro-amerikai dolgozók száma a cégnél és hogy a Libra fejlesztői közül hányan tagjai az LGBTQ+ közösségnek.

Még több ehhez hasonló klippet is kiemelhetnék, de inkább nem teszem. Az embernek tényleg az volt az érzése, hogy a politikusok el akarták készíteni a saját reklámfilmjüket, amiben jól odaszólnak a Facebook vezérnek és amivel később majd kampányolhatnak a megfelelő kisebbségi csoportok köreiben.

Ha viszont a meghallgatás lényegi elemeire fókuszálnánk, akkor azokat a következőképpen lehetne összefoglalni:

A kérdezők túlnyomó többsége szkeptikus volt a a Librával szemben, ám Zuckerberg szerint amíg amerikában a kriptopénzekről vitatkoznak, a világ elmegy mellettük. Kínában már a küszöbön áll az állami kriptopénz bevezetése és ha az USA nem lép, esélye sem lesz betörni a kripto piacra. Kína mellett ugyancsak veszélyesnek tartaná amerika érdekeire nézve, ha egy szabályozatlan és cenzúrázhatatlan technológia (= Bitcoin) válna elterjedté.

A Libra nyílt forráskódú lesz és bárki fejleszthet rá. A hivatalos wallet, a Calibra használata személyazonosításhoz lesz kötve, de mivel bárki más is létrehozhatja a rá épülő saját alkalmazását, lehetnek olyan megoldások is, amik anonimitást garantálhatnak. Szerinte az anonimitás nem hiba, hanem fontos funkció, mert a világ szegényebb régióiban rengeteg olyan ember él, akiknek nincsenek okmányai, emiatt pedig ki vannak zárva minden banki és pénzügyi szolgáltatásból. A Librával ők is be tudnának kapcsolódni a világ gazdasági vérkeringésébe.

Zuckerberg utalt rá, hogy a dollár is egy világszerte bárhol szabadon felhasználható és anonimitást lehetővé tevő pénz és a Librát is a dollárról mintázták. A Facebookon ugyanakkor hamarosan bevezethetik a szélesebb körű és kötelező felhasználói azonosítást, hogy fellépjenek a visszaélések ellen.

Mint elmondta, a legtöbb Librával kapcsolatban felmerülő kérdésre a megoldás a képviselők kezében van. Hozzák meg a szükséges törvényeket a Facebooknak pedig nem lesz más lehetősége, mint hogy betartsa azokat. Sokszor olyan dolgokat kérnek számon tőlük, amikben szerinte nekik nincs joguk döntést hozni. Ide sorolta például a Facebookon megjelenő politikai hirdetéseket, amiért sok bírálatot kapnak, de amelyek korlátozása szerinte sérthetné a szólásszabadságot és ha cenzúráznák ezeket, akkor meg azt rónák fel neki hibaként. De erre is lehetne törvényt hozni, amivel el lehetne kerülni a félreértéseket.

Ugyancsak felmerült, hogy a tavaly bejelentett 18 millió szexuális zaklatásnak kitett gyermek ügye közül 16 millió köthető valamilyen formában a Facebookhoz és hogy a Libra anonim utalásai ezen a téren is növelhetik a kockázatokat. Zuckerberg szerint nem azért szerepel a Facebook neve mellett ilyen sok eset, mert ez a pedofília fellegvára , hanem mert ők a legjobbak ezeknek az ügyeknek a visszakövetésében, amelyek így bekerülhetnek a statisztikákba is.

“Hiszek abban, hogy a világnak szüksége van a Librára, de azt is elismerem, hogy az elmúlt évek történései után ennek az ügynek nem feltétlenül mi vagyunk a legjobb zászlóvívői.”

Többször is elhangzott, hogy a Librát csak akkor fogják életre hívni, ha az zöld utat kap a törvényhozástól és ennek kapcsán hajlandóak az USA pénzügyi szabályozóival is együttműködni a megfelelő monetáris rendszer kialakításában. Emellett a Facebook kész arra is, hogy a háttérbe vonuljon és a fejlesztés-üzemeltetést teljes mértékben átadja a Libra szövetségnek. Az eredetileg 21 partnerrel induló, de később 100 fősre tervezett szervezet célja a decentralizált működés biztosítása lenne, ám abból az elmúlt hetekben több húzónév is távozott.

 

Mint kiderült, az érintett cégek vezetői néhány héttel ezelőtt egy kongresszusi képviselők által írt levelet kaptak, amiben szankciókat helyeztek kilátásba a Librát támogató vállalatok ellen.

“Levelünkben szeretnénk megosztani a Facebook Libra projekt és az azt támogató szervezet iránt érzett mély aggodalmainkat. Úgy véljük, hogy a mai napig sem tisztázott, hogy a Libra működése milyen veszélyeket hordozhat magában a felhasználókat, a pénzügyi intézményeket és a globális pénzügyi rendszert illetően. Éppen ezért szeretnénk arra ösztönözni a vállalatukat, hogy nagyon alaposan gondolják végig, hogy miképpen kezelik majd ezeket a kockázatokat, mielőbb tovább folytatnák együttműködésüket a Facebookkal, ami a mai napig sem tudta a Kongresszus – és talán az önök vezetői számára sem – hitelt érdemlően bizonyítani, hogy komolyan venné az ebből eredő fenyegetéseket,

A napvilágot látott információk szerint, a Facebook nem tájékoztatta teljes körűen a Librát támogató vállalatokat arról, hogy annak működése milyen veszélyekkel járhat. Bár a Facebook tekinthető a várhatóan legnagyobb felhasználóbázissal rendelkező Libra kriptopénz beindítása mögötti legfőbb hajtóerőnek, a cég eddig még nem mutatta be azon tervét, hogy miképpen fogja megakadályozni, hogy az ne stabilizálja a globális pénzügyi rendszert, hogy a fizetőeszközét ne lehessen a terrorizmus finanszírozására és pénzmosásra felhasználni, valamint hogy miként szavatolja majd saját ügyfeleinek biztonságát, miközben olyan (árfolyam)kockázatoknak teszi ki őket, amihez a jelenlegi szabályozás szerint akreditált befektetői státuszra lenne szükség. A Facebook a Kongresszus ezzel kapcsolatos kérdéseire nem felelt, a felelősséget pedig a Librát támogató szervezet tagjaira hárította

A Facebook jelenleg is komoly problémákkal küszködik, például a személyes adatok védelme, hamis hírek terjesztése, választási csalás és más diszkriminációk terén, amikre látszólag képtelen hathatós megoldást találni. Figyelembe kellene venniük, hogy a Facebook működésében tapasztalható problémák önöket is érinthetik, ezeket nem biztos, hogy képesek lesznek kivédeni.

És ezek a problémák nem csak elméletben léteznek. A New York Times szerint a fiatalkorúak egyre gyakrabban előforduló online zaklatásáért nagyrészt az olyan platformok felelősek, mint a Facebook. A tavaly bejelentett 18.4 millió pedofíliával összeköthető kép és videó közül, mintegy 12 millió volt összefüggésbe hozható a Facebook Messengerrel. Hátborzongató még csak belegondolni is, hogy mi történne akkor, ha a Facebook a titkosított üzenetküldést egy anonim utalásokat lehetővé tevő globális fizetőeszközhöz való hozzáféréssel ötvözné. Az önök vállalatának rendkívül körültekintetőnek kellene lennie abban a kérdésben, hogy részt vegyen-e valamiben, ami ilyen mértékben járulna hozzá a bűnözés globális mértékű terjedéséhez-

A Facebook csak a termék bevezetésének előnyeiből húzna hasznot anélkül, hogy meg kellene felelnie egy szabályozott keretek között működő fizetési szolgáltató által támasztott követelményrendszernek. A Facebook minden kockázatot a Librát támogató szervezet tagjaira hárítana. Amennyiben önök továbbra is részt vesznek ebben, számítsanak arra, hogy a szabályozó hatóságok nagyon alaposan át fognak vizsgálni minden egyes önökön keresztül lebonyolított tranzakciós tevékenységet, még azokat is, amelyek nem állnak kapcsolatban a Librával.

Arra bíztatjuk önöket, hogy gondolják át, hogy mennyire tartják kompetensnek a Facebookot a felemerülő problémák kezelésére és hogy mérlegeljék a további részvételüket a Libra programban, amíg a Facebook nem ad válaszokat a Kongresszus által feltett kérdésekre.”

A Libra tehát jelenleg minden fronton harcot vív azért, hogy egyáltalán megszülethessen. A bevezetése nagyon sok fontos kérdést vet fel és teljesen természetes, hogy az elmúlt évek botrányai után mindenki kételkedik a Facebook ígéreteiben, de problémás kérdésekről folyó konkrét egyeztetések helyett újra és újra csak a Facebook korábbi botrányai kerültek felemlegetésre, amit nem igazán segítettek abban, hogy a felek egyről a kettőre jussanak.

Ennek az egyik hozzászóló szerint talán az is az oka lehet, hogy ez az ügy már nem feltétlenül csak a Facebookról és a Libráról szól, hanem benne lehet az emberek tech cégekkel (pl.: Google) szemben érzett és egyre erősödő általános dühe és bizalmatlansága is. A napot talán az utolsóként felszólaló McHenry képviselő foglalta össze a legjobban, aki a hat órás meghallgatás végén ezt mondta:

“Nem hinném, hogy ma bármi újat is megtudtunk volna a Libráról.”

A teljes meghallgatás felvétele

Megosztom

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel