A pokol tüzén edzett lélek: Charles Hoskinson és a Cardano története

spot_img

“Megosztó személyiség vagyok. Vannak akik szeretnek, mások pedig gyűlölnek, de a két véglet között nem sok ember akad.” – mondta magáról a Cardano alapítója, akiről a hamarosan induló Shelley teszt hálózat kapcsán készült az alábbi portré.

A 32 éves Charles Hoskinson, aki ott volt az Ethereum születésénél is, 5 év alatt hozta létre a kriptopénzek rangsorában jelenleg 12. legnagyobb Cardano-t, ami a novemberben érkező Shelley frissítéssel és a staking bevezetésével egy újabb fontos mérföldkövet tudhat majd maga mögött.

Amit a közelgő Cardano stakingről tudni lehet

Hoskinson Hawaiin, egy orvos családba született bele, ám a gyógyszerek helyett végül a számok világa tette függővé. Noha matematika tanulmányait még a PhD szint megszerzése előtt abbahagyta, ma is az akadémiai életre jellemző szigorú alaposságban és következetességben hisz.

Amikor 2008-ban Satoshi közzétette a Bitcoin white paper-ét, Hoskinson még egy amerikai elnökjelölt, Ron Paul kampánycsapatát erősítette, aki gyakran bírálta a bankok felelőtlenségét és féktelen hitelezését.

“A Bitcoin megjelenését a Ron Paul által vallott szellemiség megtestesülésének tartottam.” – mondta, bár csak évekkel később, 2013-ban szánta el magát arra, hogy 100%-ig elkötelezze magát a kriptopénzek mellett.

Egy szép napon egy szintén Bitcoin megszállott barátja, Anthony Di Iorio mutatta meg neki az Ethereum white paper-jét, amivel kapcsolatban olyan sok kérdése támadt, hogy végül meghívták egy korai Ethereum gyűlésre is, ahol találkozott Vitalik Buterinnel.

“Akkoriban még csak négy ember vett részt rendszeresen ezeken a találkozókon. Én voltam az ötödik, akit meghívtak.”

Nem sokkal később Hoskinson már az Ethereum egyik társalapítójának mondhatta magát. Részt vett az ICO megszervezésében, majd egy ideig ő volt az Ethereum első embere is. Neki köszönhető, hogy a projekt működését támogató alapítvány Svájcban kerüljön bejegyzésre.

Vitalik és Hoskinson

Ami viszont az Ethereum jövőjét illette, képtelenek voltak közös nevezőre jutni Vitalikkal, aki az Ethereumot egy non-profit, közhasznú szervezetként szerette volna tovább működtetni, míg Hoskinson inkább a profitorientált vonalat tartotta volna fontosabbnak. A nézeteltérések miatt Hoskinson végül 2015 júniusában  otthagyta az Ethereumot, ami nemsokára a blokklánc és token alapú innováció egyik fontos katalizátorává nőtte ki magát.

“Az ICO boom során mindenki elveszítette a józan itélőképességét és a frissen beáramló rengeteg pénzt a legeszementebb ötletek megvalósítására költötték el.”

Nem sokkal kényszerű távozása után, Hoskinsont egy Ethereum fejlesztő kereste meg, aki egy japán nagyvállalatok számára blokklánc alapú megoldásokat fejlesztő cég, az IOHK (Input Output Hong Kong) képviselője volt. Az IOHK-nál az ügyfelek kérései és visszajelzései kezdett el körvonalazódni egy új kriptopénz és blokklánc, az Ethereum skálázhatóságát és biztonságát messze felülmúló, valamint az okos szerződéseket is támogató Cardano gondolata, aminek létrehozásába Hoskinson felügyelete mellett vágtak neki.

Hoskinson szerint a Cardano messze felülmúlja az első generációs Bitcoin, és második generációs Ethereum képességeit. Ő maga is, mint harmadik generációs blokklánc hivatkozik rá, aminek a fejlesztését “sokkal több kutatás és teszt előzte meg, mint elődjeit.”

A Cardano fejlesztéséhez szükséges pénzt 2017 elején, egy ICO keretében gyűjtötték össze. Az ennek során befolyó 62 millió dollár 95%-a japán befektetőktől érkezett.

“A Cardano mindent tud, amit szerintünk egy kriptopénznek tudnia kell. Egy pénzügyi operációs rendszer, amivel bárki felveheti majd a versenyt a már létező globális pénzügyi rendszerekkel.”

Az ígéretek ellenére sokan kritizálják a fejlesztési folyamat lassúságát. Míg a rivális EOS és Tron háza tájáról rendszeresek az újdonságokkal kapcsolatos bejelentések, a Cardano-ról alig hallani valamit. Hoskinson ennek ellenére azzal nyugtat, hogy minden az előzetes terveknek megfelelően halad és hogy a 2020 végén érkező Voltaire frissítéssel a blokklánc teljes erejében fog tündökölni.

A Cardano titkai

A Cardano alfája és omegája a szintén hamarosan elkészülő Hydra protokoll lehet, ami képes lesz összekötni és kezelni az ADA által ígért megannyi szolgáltatást és funkciót. Bár Hoskinson erre is nagyon büszke, de a most induló stake-elés miatt is úgy véli, hogy mostanra már sikerült megelőzniük az Ethereumot.

Szerinte Buterin 2014 óta dolgozik az Ethereum proof-of-stake megoldásán (Casper), ám az még mindig nincs kész, miközben a Cardano több évnyi hátrányból indulva is már kézzel mutatható eredményeket tud felmutatni.

Hoskinson szerint: “Mi leszünk az elsők, akik be fogják bizonyítani, hogy a proof-of-stake ugyanolyan biztonságot képes nyújtani, mint a Bitcoin. Az Ethereum letért a saját útjáról és most már az egész világot akarja újra feltalálni.”

Vitalik Buterin erre így reagált: “Az elsőség kérdése teljesen jelentéktelen, ennél sokkal magasabb lécet kell megugranunk. Ráadásul a Cardano PoS rendszere sok olyan dolgot meg sem próbál megoldani, amire mi képessé akarjuk tenni a Caspert.” 

Hoskinson amikor csak teheti hangsúlyozza a Cardano fejlesztésének akadémiai hátterét és hogy az Ethereum szerinte csak egy Vitalik személyi kultusza köré szerveződő csoport munkája.

“Nem ápolok túl jó kapcsolatokat a vetélytársainkkal.”

Ennek talán az is oka lehet, hogy a DAO hack során az Ethereum Classic oldalára állt.

“Volt aki szerint csak azért voltam ott az Ethereum indulásokor, hogy már akkor tönkre tegyem, és hogy én voltam a DAO hacker.”

Ethereum-történelem: A híres-nevezetes DAO hack

Hoskinson nemrégiben részt vett egy közösségi rendezvényen, ahol egy fa elültetése közben, egy ókori görög bölcsességet idézett:

“Naggyá válik az a nemzet, ahol az öregek annak tudatában ültetik el a fákat, hogy azok árnyékában már sohasem lesz módjuk megpihenni.”

Nem véletlenül választotta ezeket a szavakat, ugyanis a Voltaire elkészülte után ő is azt tervezi, hogy visszalép a vezetői szerepből és az ezzel kapcsolatos feladatokat a Cardano Alapítványra bízza.

“Rengeteg munka vár még ránk, de mi csupán a magvakat vetjük el. A rendszer növekedéséhez rengeteg időre lesz szükség, akár 20-30-40 évre is.”

Hoskinson dolgozószobájának falát egyébként szintén egy olyan kép díszíti, amin egy fák árnyékában üldögélő férfi látható. A kép Evelyn De Morgan – A Soul in Hell (Egy lélek a pokolban) című művének a másolata.

“A képen lévő férfit a gyönyörű természet veszi körbe, miközben szellemét a saját maga által megidézett pokol gyötri.”

Reméljük, hogy a Cardano fejlesztésének vége felé közeledve Hoskinson is képes lesz megbékélni az általa megidézett Ethereum démonaival.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img