A Cardano titkai

spot_img

Korábban már olvashattatok nálunk a Binance ikonjának és a Stellar újratervezésének történetéről is. Ezúttal a Discord csatornánkon is népszerűnek számító Cardano-t vettük elő, bár ezúttal nem a logó, sokkal inkább a projekttel kapcsolatban felmerülő sok-sok név miatt. Kezdjük is rögtön a a token névadójával.

Gerolamo Cardano (1501-1576)

Olasz matematikus, fizikus, biológus, kémikus, orvos, csillagász, filozófus, író és szerencsejátékos volt. A reneszánsz egyik kulcsfigurájaként több mint 200 tanulmányt írt.

A Cardano kriptopénz projektje tudományos alapokon, a matematika és a játékelmélet felhasználásával próbál megalkotni egy rugalmas és más rendszerekkel együttműködni képes digitális pénzt, így a polihisztor neve tökéletes választásnak tűnhet. De akkor mégis honnan jött annak hárombetűs rövidítése az ADA?

Ada Lovelace (1815 – 1852)

Angol matematikus és írónő volt. Ő dolgozta ki az első mechanikai számítógépek algoritmusait, ezzel ő vált a világ első programozójává. Előtte tiszteleg a Cardano csapata azzal, hogy az ADA-t választotta az általuk megalkotott kriptopénz rövidítéséül és miként a Bitcoin egysége a Satoshi, úgy a Cardano-é a Lovelace lett.

0.00000001 BTC = 1 Satoshi

0.000001 ADA = 1 Lovelace

Így aztán nem véletlen az sem, hogy a Cardano fejlesztési tervének első állomását, amelynek része volt magának a kriptopénznek a létrehozása is Ada Lovelace apjáról, Lord Byronról nevezték el.

George Gordon Byron (1788 – 1824)

A romantika egyik vezető alakja volt, valamint egy másik ismert költő Percy Bysshe Shelley barátja, akinek feleségéről, Mary Shelleyről nevezték el a Cardano második, decentralizált autonóm rendszerét megalkotó fázisát.

Mary Shelley (1797 – 1851)

Szintén író volt, a világhírű Frankenstein megalkotója. A misztikus alak egy fogadásnak köszönhetően született meg, mely során Byron, Percy és Mary versengtek egymással, hogy melyikük tudja megírni a legrémisztőbb horror történetet. Ki gondolta volna, hogy az öntudatra ébredő lényről szóló mese egyszer egy fizetőeszköz ihletőjeként szolgálhat majd.

A test megszületése után, ideje azt némi értelemmel is megtölteni. Ezt a célt szolgálja a következő szakasz, az okos szerződésekre fókuszáló Goguen.

Joseph Goguen (1941 – 2006)

Az IBM és az SRI International fejlesztő informatikusa volt. Az Ő munkája inspirálta a ‘K framework‘ megalkotását. Ez egy olyan okos szerződéseket ellenőrző keretrendszer, aminek a használatával elkerülhetőek az Ethereum 2016-os DAO hack-jéhez hasonló katasztrófák. A ‘K’ több ismert programozási nyelvvel is képes együttműködni és feltárni a fejlesztők által ejtett esetleges hibákat.

A Shelly-vel decentralizálttá váló és a Gougennel az okos szerződéseket is kezelni tudó rendszer a hatékonyság és a skálázódás kérdését sem hagyja figyelmen kívül. Az ezt célzó fejlesztések Bashö kódnév alatt kerültek bele az ütemtervbe.

Matsuo Bashö (1644 – 1694)

A haiku mestere volt, ami egy nagyon rövid és kötött formájú japán verselési forma. Legismertebb műve így hangzik:

Az öreg tóban
békaugrásra vár
a víz hangja.

Egyszerűség és hatékonyság. Minden mérnök álma. De mi jöhet még, ha már ezt is elérték?

Voltaire (1694-1778)

Francois-Marie Arouet vagy ahogy mindenki ismerte Voltaire, egy francia író, filozófus és történész volt, a felvilágosodás korának vezető alakja. Ez volt az az időszak, ami aláásta a monarchikus rendszerek uralmát és megágyazott a 18. és 19. század forradalmainak. Az ADA decentralizált irányító modelljének, a likvid demokráciának létrehozása az ő nevét viseli majd magán. Ebben kulcsfontosságú szerepe lesz a Cardano konszenzus modelljének is, aminek a neve :

Ouroboros

A saját farkába harapó kígyó egy több ezer éve ismert jelkép, ami az ADA algoritmusánk ciklikus, önmagát újra és újra létrehozó működésére utal.

Rajta kívül már csak két másik mitológiai alak nevét kell helyretennünk. Egyikük Daedalus, Minotaurusz labirintusának építője, egyben a Cardano tárcájának névadója is. Az útvesztőre a wallet logója is  utal, amivel annak komplexitását szerették volna ábrázolni.

A másik alak pedig Icarus, Daedalus fia, akinek tollakból és viaszból készült szárnyait megolvasztotta a nap és a tengerben zuhanva lelte halálát.

Az Icarus az ADA light walletje, amit magyarul kicsit nehéz átadni, de az angol nyelvben ez egy szójáték ami annak kis méretére és az egyszerű használhatóságára utal (Könnyű mint a toll).

További hírekért és elemzésekért látogass el a Youtube és Discord csatornánkra.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img