Értékpapír vagy sem? ICO útmutatót adott ki a SEC

spot_img

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) tegnap hozta nyilvánosságra a már régóta várt, ICO-k megítélésére vonatkozó útmutatóját. A testület az ebben foglalt irányelvek alapján fogja megítélni, hogy a különböző kriptós projektek az értékpapírokat szabályozó törvények alá esnek-e, vagy sem. Mivel ezekre sokkal szigorúbb szabályozások vonatkoznak, a többség igyekszik elkerülni hogy ebbe a kategóriába sorolják.

Ami eddig sem változott, az az úgynevezett Howey-teszt szempontjai alapján történő elemzés, ami egy befektetések vizsgálatára 1946-ban meghozott szabályozás és ami sokak szerint már korából kifolyólag sem alkalmazható a digitális eszközök esetében. Ezen felül azonban most további szempontokat is felsoroltak, melyek mentesíthetnek az értékpapír besorolás alól:

  • A megosztott főkönyv technológián alapuló hálózat és az azt használó digitális eszköz a kibocsátásakor legyen teljes mértékben üzemképes.
  • A felhasználók azonnal képesek legyenek azt a rendeltetésének megfelelően használni.
  • A digitális eszköz célja a felhasználói igények kielégítésr és nem a spekuláció vagy a további fejlesztés finanszírozása legyen.
  • A digitális eszköz árának növekedése legyen korlátok közé szorítva.
  • Az eszközt azonnal fel lehessen használni a szolgáltatásokért történő fizetésre, ezen szerepkörében működjön fiat pénz helyettesítőként.
  • A digitális eszköz birtoklásából származó gazdasági haszon ne befolyásolja annak használatát és funkcióit.
  • Az eszközt funkciónak megfelelően és ne az értékének lehetséges emelkedésére alapozva reklámozzák.
  • Az eszköz a spekulatív piaci folyamatoktól függetlenül is legyen felhasználható.
  • Másodlagos piacok létrehozása esetén csak a platform felhasználói mozgathassanak oda digitális eszközöket.

A fentiek mellett a keretrendszerben többször is megjelent egy új fogalom, az „aktív részvevő” is, amivel arra utaltak, hogy a szabályok nemcsak a kibocsátókra, hanem az őket segítő harmadik felekre is vonatkoznak, tehát elviekben ha egy youtuber egy ICO token jövőbeli magas árfolyamával kampányolna és egy vizsgálat megállapítaná hogy ez jelentős mértékben növelte meg a befektetői kedvet, akkor az az értékpapír jelleg felé dönthetné a mérleg nyelvét.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img