Európai ötösfogat a Libra ellen

spot_img

A Politico szerint az októberi zárt ajtós egyeztetések és rendszeres, de egymástól független nyilatkozatok után a francia pénzügyminiszter vezetésével Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia együtt készül megakadályozni vagy legalább megnehezíteni a Libra projekt európai indulását.

Az EU-s pénzügyminiszter-helyettesek hétfői brüsszeli találkozóján az ötös csoport a többi tagállam számára is egyértelművé tette álláspontját. A hírek szerint a franciák egyenesen a Libra – melynek indulása még a fasorban sincs – betiltását szeretné elérni. Az Európai Bizottság csak jogi problémák esetén tehetné ezt meg, de egyelőre persze ilyenekről szó sincs, mivel még a majdani termék pontos funkcionalitása sem világos. Ettől függetlenül decemberben közös nyilatkozat érkezhet az EU pénzügyminisztereitől, amely nem engedné a Librát, ha azt nem tudja az EU szabályozni.

Az utóbbi hetek nemzetállami vagdalkozásaival kapcsolatos Libra hírek alatt egyre többször olvasni azt a vélekedést a különböző fórumokon, miszerint a Librán keresztül értették meg végre a törvényhozók a kriptopénzek potenciálját. A Bitcoin – hiába nyújt gyors, olcsó, nemzetközi, leállíthatatlan, cenzúrázhatatlan pénzügyi szolgáltatást – kevés használója miatt nem verte ki a biztosítékot. Az amerikai internetes óriás kezdeményezése, mely potenciálisan 2,4 milliárd embert ér el, már igen. Az okok között megtaláljuk a jogos aggodalomat a pénzügyi adatok kikerülése és monetizálása miatt, valamint azt, hogy egy nemzetközi pénz valódi térnyerése által az államok monetáris politikájának jelentősége, és így a gazdaság-társadalom befolyásolásának képessége lecsökken.

A probléma ott van, mint arról már többször írtunk, hogy közben a kínaiak gőzerővel nyomják 1,3 milliárd lakosuknak a digitális fizetést, és hamarosan érkezik az állami kriptopénz, mely ugyanúgy használható lesz majd bárhol a világon, mint a libra vagy a bitcoin. Mindeközben az EU és az USA satuba kerül a saját tech vállalataik és a kínaiak közé.

A Tencent szerint a Libra veszélyeztetné a WeChat Pay és AliPay pozícióját

A Bitcoin eszméje mindeközben 11 éves lett, és az egyértelmű, nagy mértékű manipuláció ellenére köszöni, jól érzi magát nyílt forráskodú nemzetközi digitális pénzként, melyet nem tudnak folyamatosan meghallgatásokra rángatni a politikusok elé.

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img