Friss kriptós adózási szabályok az Egyesült Királyságban

spot_img

Idén az USA és több európai ország is friss kriptós adózási irányelvekkel állt elő. Legújabb a sorban az Egyesült Királyság, ahol a Brexit-káosz közepette volt érkezése Őfelsége adó-és vámhatóságának, hogy a kriptopénzekkel is foglalkozzon.

Mind a magánszemélyek, mind a cégek számára friss iránymutatás készült, amely a jövőben tovább fog bővülni külön az értékpapír és utility (alkalmazás vagy felhasználó token, pl. BNB) tokenekre vonatkozó szabályokkal. A dokumentum kitér a forkokra, airdropokra is, valamint arra is, hogy mi van akkor, ha az ember elveszti a hozzáférését a tárcájához. Pontosan szerepel az, hogy milyen módon kell nyilvántartást vezetni a kereskedésekről, a veszteségek levonhatók az adóalapból, és a friss amerikai szabályozással ellentétben itt bizony az adott kriptopénzben nyitott poziciók átlagolása alapján kell kiszámolni a nyereség után fizetendő adót.

A példa szerint Victoria 100 db “A” kriptót vesz 1000 fontért, majd egy évvel később még 50 darabot összesen 125 ezerért. A 150 darabos pozícióján 126 000 font költsége van, eladáskor arányosítani kell az eladott mennyiséget a teljes portfólió értékéhez, és azt levonni a nyereségből. A példában további felértékelődés után 50 darabot ad el 300 000-ért:

A nyereség 258 000 font, ebből a hatályos tőkenyereség-adó szabályok szerint Victoria 20% adót fizet be. Évi 37 500 fontig (kb. 14 000 000 magyar forint) ez csak 10% lenne, szemben a nálunk érvényes 30 körüli értékkel. Ez csak egy példa volt a sokból, érdemes beleolvasni a fent linkelt anyagba.

Még olyanokra is figyelnek, hogy mi van akkor ha a tartott shitcoinunk értéke 0-ra csökken, illetve a dokumentumok külön figyelmezetetést tartalmaznak a kriptopénzekkel kapcsolatos átverésekről, illetve arról, hogy a lopás vagy átverés során elvesztett digitális vagyontárgyakat nem lehet veszteségként szerepeltetni a bevallásban. A britek anyagaiból az látható, hogy a hatóságok kezdik érteni a blokklánc tranzakciók működését, ráadásul az idén indult tőzsdei adatigényléseknek köszönhetően előbb-utóbb utána is tudnak menni az utóbbi egy-két évben aktív piaci résztvevőknek, ha akarnak.

Új kriptós adózási irányelveket adott ki az amerikai adóhatóság

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img