Milliárdos forgalom? Nézőpont kérdése

spot_img

A kriptopénzpiacok felett egye inkább a tőkeáttételes kereskedésre lehetőséget adó platformok veszik át az uralmat. Az akár néhány tized százalékos elmozdulásból is komoly profitra lehetőséget adó Bitmexet Discord csatornánk traderei is előszeretettel használják, de ugyanezzel a lehetőséggel élhetnek a chicagói árutőzsde (CME) határidős platformjára beregisztrált hivatásos kereskedők is.

Ha figyeljük az ezzel kapcsolatos híreket, sokszor csak ámulhatunk azon, hogy néhány óra, vagy nap alatt hány milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak le ezeken az oldalakon. De ezek a számok vajon tényleg azt jelentik, hogy az emberek világszerte ennyi pénzt ölnek bele a tőzsdézésbe? Korántsem.

A határidős ügyletek lebonyolításához, egy hétköznapi tőzsdén 3-12%-os minimum fedezetet szoktak megkövetelni. Ez azt jelenti, hogy a befektetők a tőzsdére befizetett pénzük akár 8-30-szorosának megfelelő összegben is spekulálhatnak az árfolyamok esésére vagy emelkedésére.

A CME bitcoin piacán, az olykor hihetetlen kilengések miatt ennél nagyobb fedezetet követelnek meg az kereskedőktől. Jelenleg egy 45 000 dollár értékű bitcoin határidős ügylet megnyitásához, 17 000 dollár értékű letétre van szükség, ami 38%-os minimumot, vagy másképpen fogalmazva 2.6-szoros tőkeáttételt jelent. Ehhez képest a Bitmexen 100-szoros, a Binance-en pedig akár 125-szörös szorzóval is adott a lehetőség egy új pozíció megnyitására.

A másfél héttel ezelőtti, 40%-os emelkedés idején, nagyjából 75 millió dollár értékű bitcoint forgattak meg a CME kereskedői, amire a tőkeáttétel figyelembevételével 29 millió dollárnyi letéttel lehetett lehetőségük. Ha belegondolunk abba, hogy a Bitmexen egy nem ritkaságszámba menő, 2 milliárd dolláros forgalmú napot akár 20 millió dollár megforgatásából is meg lehetne úszni, arra a következtetésre juthatunk, hogy az intézményes és a hétköznapi kiskereskedők által megforgatott pénzek nagysága között talán nincs is akkora különbség, mint azt elsőre gondolnánk. Ha az intézményes befektetők tömegei még nem is, de a hivatásos traderek bizony már a spájzban vannak.

Az amerikai hatóságok együttműködése alapozta meg a 2017-es lufi kidurranását

Bár közvetlenül nem a cikk témájához kapcsolódik, de a kereskedők számára fontos információ lehet, hogy ma reggel, egy gyors leszúrással kitöltődött az a rés, ami a másfél héttel ezelőtti kínai pumpot követően keletkezett a CME-n.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img