A hét legfontosabb hírei

spot_img

Mindig a Tether

Egyetlen számla manipulálta az egész piacot, ami a 2017-es buborékba torkollt – derült ki egy kutatásból, amit az Ohio University és a Texas University két közgazdász professzora publikált.

A kutatásuk a tavalyi munkájukra épült, amiben utána jártak annak, hogy manipuláció okozta a hírhedt buborékot, most pedig további kutakodás után megállapították, hogy mindössze egyetlen szereplőhöz köthető a piaci manipuláció.

A két prof azt állítja, hogy felfedeztek egy mintát a tether-rel való bitcoin vásárlásokban, ami mindig akkor jött, amikor az ár épp egy bizonyos mértékig leesett. Ezeket a vásárlásokat egyetlen számlához tudták kapcsolni, ami véleményük szerint a Bitfinexé vagy egy üzleti partneréé lehetett. A Tether továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy csak akkor nyomtat új USDT-t, ha erre piaci igény mutatkozik és továbbra is dollárral fedezi azokat. Ezeknek a bizonyítása viszont egyelőre elmaradt. A kutatók szerint az USDT-ket nem a piaci igényekre, hanem egy-egy árfolyamesésre reagálva nyomtatták.

Kína néha meggondolja magát

Az év első felében arról kezdtek pletykálni, hogy az egyébként is a kriptopénzekkel szigorúan bánó Kína betilthatja a bányászatot az országban. Ez a lépés azt is eredményezte volna, hogy Kína fennhatósága a hálózatok és a bányászat felett semmivé válik. Valószínűleg ezért is, és a Párt pálfordulása miatt is, de annyi biztos, hogy a bányászat lekerült a tiltólistáról.

A tiltólistát pedig nem átvitt értelemben kell érteni: a Kínai Népköztársaság Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottsága ténylegesen három kategóriába sorol új technológiákat és fejlesztéseket, amiket támogatni, korlátozni, vagy tiltani kell. Egy áprilisban készült törvénytervezettel ellentétben a bányászat a héten kikerült a tiltott kategóriából.

Európa reagál

„Legalább egy átfogó törvényi keretre lenne szükségünk a virtuális valuták kapcsán” – mondta a sajtónak Markus Ferber német konzervatív képviselő, aki az Európai Parlament pénzügyekkel foglalkozó bizottságának a tagja. A pénzügyi bizottsággal együtt jelenleg is egy ajánlást készít elő, ami arra kéri az Európai Központi Bankot, hogy fontolja meg egy digitális valuta kibocsátását.

A lépést egyértelműen a Facebook Libra projektje körüli viták váltották ki. „Az Európai Bizottság túl engedékenynek bizonyult ebben a kérdésben. A Libra fenyegetése már a küszöbön van, ideje lépni” – mondta  Reuters-nek Ferber.

Egyéb

A nagy víz másik felén is beindulni látszanak dolgok: az amerikai jegyban egyik álláshirdetésében egy olyan szakértőt is keresnek, aki felügyeletet tudna gyakorolni „virtuális valuták, stabilcoinok, elosztott főkönyvi technológiák és más pénzügyi innovációs fejlesztések felett”

Törökország kormánya a héten hivatalos közleményben tudatta, hogy az általuk fejlesztett digitális líra első tesztje 2020-ra érhet véget. A digitális lírát az ország központi bankja fogja kiadni, azért, hogy a gazdaságát megerősítse vele, ami mögé egy erős intézményes infrastruktúrát szeretne építeni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img