Bitcoinnal fizette a szülés költségeit a venezuelai apuka

spot_img

Szeptember 30-án megszületett Adrián, egy venezuelai férfi elsőszülött gyermeke. Látszólag érdektelen, szinte egyenesen “unalmas” hír, a történetben van azonban valami, ami számunkra különlegesség teszi. A gazdasági válságba, sőt, egyenesen káoszba süllyedt dél-amerikai országban ugyanis – talán nem első alkalommal – bitcoin ellenében bonyolította a szülést az orvos, nem véletlenül kapta a BTC logós rugdalózót az újszülött.

A LongHash-en megjelent beszámolója szerint az apuka már jó két éve kapja bitcoinban a fizetését, így nem véletlen, hogy a magánklinikán is ezt a fizetési módot választotta. Mint mondja teljességgel tisztában van a kriptopénz volatilitásával, ám az semmi ahhoz képest, ami a helyi pénzzel, a Venezuelai Bolívarral (VES) történik.

Érzékeltetésképp a kávé példáját hozza fel, idén januárban még 450 VES volt egy csészényi, szeptemberre már 14 000.

Mint mondja, a BTC mellett az amerikai dollár is egy opció, ám az befektetésként nem kínál olyan vonzó lehetőséget, mint – az amúgy számára is kockázatos – bitcoin. A beszámolóból az is kiderül, hogy nem véletlenül választotta a magánklinikát, az állami egészségügyben alulfizetett orvosok és ápolók, illetve különösen nehéz körülmények várják a betegeket, és a szülni készülő nőket, ezt mindenképp el akarta kerülni.

A Local Bitcoins segítségével értékesítette BTC megtakarításait a szülés előtt, bár mint mondja: frusztráló volt látni, hogy 10 000 dollárról 8200-ig süllyed az árfolyam, de persze most már örül, hogy rendben megszületett a baba.

Azt is megtudhattuk, hogy sokkal előnyösebb, és egyszerűbb Venezueálában a bitcoin vásárlás, mint a dollárhoz jutás kísérlete, hiszen az előbbi esetben még csak el sem kellett hagynia az irodát, az utóbbi opció kapcsán viszont WhatsAPP, és egyéb felületeteken kellett volna családtagokkal, rokonokkal egyezkedni, majd személyesen találkozni.

Bár a büszke apuka, José Rafael Peña boldog, hogy minden rendben van a kisfiával, beszámolójában utal egy korábbi írására, melyben kifejti, hogy Venezuela a válság ellenére sem lesz “kriptoország”, ugyanis túlságosan kevesen ismerik, még kevesebben értik a kriptopénzeket, a bitcoin csak egy szűk kör számára nyújt megoldást, a legtöbben még mindig – nehézkesen ugyan – de dollárt szereznek be, azzal vészelik át a gazdasági káoszt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img