Mégis a Binance az első: Elérhető a Coinmarketcap likviditási eszköz

spot_img

A piaci manipuláció megelőzésére és a tőzsdék tudatosan túljelentett forgalmi számainak leleplezésére hozta létre a népszerű Coinmarketcap az új likviditási eszközét. A nyilvános béta indulását tegnap lepleztek le a cég szingapúri konferenciáján iparági nagyágyúk jelenlétében.

Már augusztusban beszámoltak róla, hogy komoly átalakítás következik mind a listázott kriptopénzek, mind a tőzsdei rangsorok tekintetében. A Top 200 kriptopénz esetében például már nem elég, hogy piaci részesedéssel rendelkeznek (tehát valaki valaha adott értük listázott tőzsdén pénzt, amely így a darabszám függvényében adja a kapitalizációt), alacsony 24 órás forgalom esetén elveszíti a helyét és hátrasorolódik az adott projekt. A tőzsdék esetében is komoly szigorítás történt, az önkéntes jelentés helyett már automatikusan érkeznek az ellenőrzött adatok a tőzsdéktől, ezeket a számokat ráadásul például a weboldalak látogatottságával is összevetik, hogy biztosan elejét vehessék a csalásnak.

A Kripto Akadémián is számos alkalommal beszámoltunk róla, hogy a tőzsdék túljelentik számaikat, illetve nagyon nehéz meghatározni a forgalmi adatok alapján a valódi tőzsdei rangsort, melyen rendszeresen bukkantak fel noname váltók shitcoin kínálattal és mindössze néhány párral. A probléma az alacsony forgalmú tőzsdékkel egyrészt a likviditás hiánya (nem biztos, hogy tudunk az általunk választott áron venni vagy eladni), másrészt pedig a potenciális megbízhatósági problémák, melyek leállással és az ott tárolt javaink elvesztésével fenyegetnek.

Aktuális rangsor likviditás és forgalom alapján. Élen a Binance és a HitBTC

Az elemzeskozpont.hu témában íródott bejegyzése szerint a likviditás a részvény (esetünkben egy adott kriptopénzpár) forgalmára utaló kifejezés. A nagy forgalmú eszközök esetében napon belül rengeteg tranzakció zajlik rengeteg piaci szereplő között. A likvid eszközök kereskedési költségei általában alacsonyabbak, mert ahol sok szereplő ad és vesz, ott a vételi és eladási megbízások között minimális lesz a különbség (spread).

A Budapesti Értéktőzsde honlapján egy hasznos kiegészítést is találtam: “Egy piac akkor tekinthető igazán likvidnek, ha egy megbízás bármikor, bármilyen mennyiségre azonnal végrehajtható anélkül, hogy a piaci árszintre jelentős hatást gyakorolna.” A fenti képen szereplő számok azt mutatják, hogy hatvanmillió dollárnyi aktív eladási és vásárlási megbízás található a Binance tőzsde 576 párján. Bővebb infót a toolról – például hogy milyen gyakran frissül – egyelőre nem találni a cég blogján, viszont azt több platformon lenyilatkozták, hogy a forgalmi adatokat többé nem tekintik megbízhatónak a piaci aktivitásra vonatkozóan.

Ide kattintva éred el az eszközt. Általunk használt további tőzsdék a listáról: Huobi, Coinbase Pro, KuCoin

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img