Hash Ribbons: a bitcoin bányászok indikátora

spot_img

A következőkben egy olyan indikátort szeretnék bemutatni nektek, amit október vége óta bárki elérhet a Tradingview-n keresztül. A Hash Ribbons a Bitcoin bányászat nehézségét (difficulty) és a bányagépek számítási kapacitását (hash rate) hasonlítja össze egymással és a bányászok ökorendszerének elemzésében nyújthat segítséget.

Itt találod a Hash Ribbons-t

A legnagyobb bányász konzorciumok jelentős tartalékokkal jelentkeznek és képesek túlélni a hosszabb medve időszakokat is. Ugyanez viszont könnyedén bedarálhatja a kisebb vállalkozásokat.

Mivel ők ilyenkor csak veszteséget termelve, vagy csak minimális haszon reményében tudnak részt venni az új bitcoinok megtalálásában, nem csak a hétköznapi működés finanszírozása okozhat számukra problémát, de bevétel hiányában gépparkjuk fejlesztése is, ami hamar elavulttá válhat a blokkokért folyó állandó versengésben. Ezek a minerek folyamatosan arra kényszerülnek, hogy rögtön eladják a kibányászott BTC-iket, majd amikor már nem bírják tovább, kapitulálnak, vagyis egyszerre túladnak az összes még meglévő tartalékukon.

A pánik eladás miatt, az árfolyam esni kezd, ez pedig aktiválja az emelkedésre játszó kereskedők és befektetők által megadott stop-lossokat, mígnem a két dolog egy önmagát gerjesztő folyamatként lavina szerű zuhanást idéz elő.

Ennek a folyamatnak lehettünk a tanúi egy évvel ezelőtt is, amikor a bitcoin rövid idő alatt a 6000 dollárosról egészen a 3000 dolláros szintekig esett vissza.

A bányászok egy része 2018 novemberében feladta és a hash rate visszaesett 

Az árfolyam 2018 novemberében bekövetkező zuhanása egybeesett a hash rate csökkenésével

Ha egy pillanatra visszatekertek a fenti kék színű hash rate grafikonra, azt is megfigyelhetitek, hogy a lendület az utóbbi hónapokban ismét megtorpanni látszik, ez pedig a Hash Riboons indikátoron is elég jól látható.

2019 november: vészesen közel az indikátor két mutatója

Bár valószínűleg nem sokan örülnének most egy újabb zuhanásnak, azoknak, akik lemaradtak a 3000 dolláros mélypontról, most jöhet el idejük, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a bányászati kapituláció időszakában lehet a lehető legjobb megtérüléssel bitcoinba fektetni.

Az indikátor készítőjének számításai szerint, az eszköz által adott vásárlási szignálokkal az alábbi megtérüléseket lehetett volna elérni.

Buy Point: a bányászati kapituláció és a vásárlás ideje

Max Drawdown: a vásárlást követő legnagyobb visszaesés, melyek közül csak egy, a 2015. januári volt jelentős.

Max Gain és Peak Used: A csúcspontok ideje és az azokon realizálható profit mértéke. (Az átlag megtérülés több, mint 50-szeres.)

Az elmúlt négy évben mindössze két ilyen belépőre nyílt volna lehetősége a befektetőknek. Az egyikre a már fentebb is bemutatott 2018-as nagy zuhanás idején, a másikra pedig a 2016-os felezés pumpja utáni korrekció során.

A 2016-os felezés (piros sáv) utáni kapituláció következtében közel 50%-ot zuhant az árfolyam

Ha a bányászok kapitulációja miatt most ismét egy jelentősebb zuhanás következne be, akkor az, a fentiek alapján egy olyan kivételesen jó belépési pontot jelenthetne, amit valószínűleg már soha többé nem tesztelne vissza a BTC. (A visszaesés viszont a legtöbb altot is a padlóra küldhetné.)

A zuhanás után egy oldalazó, erőgyűjtő időszakra lehetne számítani, majd kezdetét vehetné a nagy menet a következő csúcs felé.

Az árfolyam, a felezések és a hash rate eddigi alakulása

A végén mégegyszer szeretném kiemelni, hogy a Hash Ribbons indikátor még nem adott a fentiek bekövetkeztére utaló jelzést, de nagyon közel áll hozzá.

Ha forintért szeretnél bitcoint vásárolni, próbáld ki a Coinmixed magyar nyelvű oldalát.

Úton a bitcoinbányászok önköltsége felé?

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img