Bajba sodorhatja-e a hitelezés az Ethereumot?

spot_img

Egy friss tanulmány szerint az egyre népszerűbbé váló kriptós hitelpiacok veszélyeztethetik az Ethereum hamarosan Proof-of-Stake-re váltó hálózatának biztonságát.

Az elemzés készítője arra a következtetésre jutott, hogy az emberek csak akkor fogják stake-eléshez letétbe helyezni a tokenjeiket, ha erre valamilyen módon (pl.: anyagilag) motiválják őket. Szerinte, ha az ennek során megszerezhető jutalmak mértéke elmarad az egyéb módokon, például a láncközi hitelezési piacokon elérhető hozamoktól, akkor feltételezhető, hogy a többség a hálózat védelmét biztosító stake-elés helyett, inkább kölcsönök biztosítására fogja lekötni a pénzét, amivel jelentős mértékben gyengülhet a blokklánc biztonsága és megnövekedhet egy esetleges 51%-os támadás veszélye.

A kutatás az Ethereum és a Compound kapcsolatát modellezte. A Compound egy olyan nyílt forráskódú protokoll, ami lehetővé teszi, hogy a blokklánc felhasználói hozamra tegyenek szert a kölcsönadott tokenjeikért cserébe. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy itt akár évi 16%-os kamatért cserébe is leköthették kriptovalutáikat a hitelezők.

Mivel az ETH stake-elése során megszerezhető blokk jutalmak mértéke idővel csökkenni fog, a hitelezés és a stake-elés várható nyereségességének kezdeti egyensúlya egyre inkább a hitelezés irányába mozdulhat el, ami megkönnyítheti egy blokklánc ellen végrehajtott támadás kivitelezését.

A staking jutalmak csökkenése miatt, egyre többen választhatják majd a nagyobb nyereséget biztosító kölcsönzést.

A tanulmányt kritikák is érték, melyek szerint az Ethereumot olyan csoportok is használatba vehetik, amelyek tagjainak az anyagi javakon túlmutató érdekei fűződhetnek a blokklánc biztonságos működéséhez.

“A piac nem kizárólag csak gazdaságilag racionálisan gondolkozó szereplőkből áll.”

A Proof-of-Stake protokollt sokan a Proof-of-Work konszenzus utódjának tekintik, ám a PoS működéséről egyelőre még kevés valós gyakorlati tapasztalat áll rendelkezésre. Az majd csak a következő években dőlhet el, hogy a rendszer képes lesz-e felnőni a vele kapcsolatban támasztott elvárásokhoz.

Hazánk egyik legsikeresebb kriptós startupja szintén a kriptopénz alapú hitelezések területére próbál meg betörni. Ha kíváncsi vagy arra, hogy coinjaidat milyen feltételek mellett adhatod kölcsön, látogass el az Inlock magyar nyelvű oldalára.

InLock: sikerrel zárult a tesztünk első része

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img