A Binance szerint nem lesz decentralizált a kínai digitális valuta

spot_img

A Libra mellett 2019 “slágere” a kriptopénzek világában a kínai digitális valuta, egy Central Bank Digital Currency (CBDC) volt, a Binance kutatással foglalkozó divíziója szerint azonban a készülő eszköz minden, csak nem decentralizált. A népszerű kriptopénztőzsde hosszú posztban tette közzé vizsgálatának eredményét, úgy tűnik, hogy a totális megfigyelésre törekvő Kína ezen a téren sem engedi el a gyeplőt.

Ha többet szeretnél tudni a kriptopénzek működéséről, és a blokklánc technológiáról, valamint a kriptopénztőzsdék sikeres használatáról, iratkozz fel ingyenes KriptoSuli leckesorozatunkra!

A Decrypt vontakozó cikke szerint a Kínai Nemzeti Bank “megszámlálhatatlan” pénzügyi információt készül rögzíteni a hamarosan induló rendszer felhasználóiról, ez a Binance tanulmányának egyik legfontosabb, egyben legnagyobb csalódást okozó felismerése.

Ha a megállapítások helyesek, akkor Kína minden egyes tranzakció során eltesz majd kulcs fontosságú infomrációkat mindkét érintett félről, minden utalás indításával keletkezik egy információ string, ezzel tovább erősítve az ázsiai szuperhatalom megfigyelési gépezetét.

A jelentés szerint csak idő kérdése egy ilyen rendszerben, hogy minden egyes kriptopénz tárcáról kiderüljön a tulajdonos pontos személyazonossága, ez pedig értelemszerűen tökéletesen alkalmas arra, hogy a polgárok pénzmozgásait, anyagi helyzetét, ezen keresztül céljait, vásárolt tárgyait, szolgáltatásait tisztán lássa az állam.

Kína készülő kriptopénzéről írott összes anyagunk itt látható.

Az első “gyanús” jel a kínai projekt kapcsán az áteresztőképesség, vagyis a másodpercenkénti tranzakciók száma. Régóta köztudott, hogy ebben a mutatóban az egész ipart megtermtő kriptopénz, Bitcoin rendszere nem teljesít túl jól, mindössze 7 tranzakcióra képes másodpercenként.

Ezzel szemben például Zuckerbergék munkája, a Libra -az ígéretek szerint- ezer tranzakcióra lesz képes egyetlen másodperc leforgása alatt, Kínában “emelik a tétet” a CBDC másodpercenként akár kettőszázhúszezerrel is hasíthat.

Ez jól hangzik, a helyzet azonban az, hogy szakértők egybehangzó véleménye szerint ekkora utalásszámra egy decentralizált blokklánc rendszer nem igazán képes, így jó eséllyel egy a megszokottaknál jóval centralizáltabb rendszerről lesz szó.

Minden jel szerin kriptográfiát valóban fog használni a kriptopénz, ám erősen centralizált lesz.

Mindezek ellenére Changpeng Zhao, a Binance első embere változatlanul azon az állásponton van, hogy a kínai rendszer megjelenése jótékony hatással lesz a terület egészének fejlődésére.

Az mindenesetre biztos, hogy kissé illuzórikus volt az elképzelés, miszerint a kriptopénzek “szabad szellemét”, a függetlenséget, vagyis a decentralizációt jóvá hagyja Kína, azok után, hogy a polgárok totális ellenőrzését, és irányítását lehetővé tévő pontrendszer már megy, 2020 során pedig országossá válik.

A kínai kreditrendszer lényege, hogy a polgárok egyfajta disztópikus rendszerben értékelésre kerülnek, hiteleik visszafizetése, online megnyilvánulásaik, az életük számos rezdülése mind hatással lesz arra, hogy mennyire minősülnek “jó polgárnak”, aki jól viselkedik, az utazhat, újabb hiteleket kaphat, sőt, akár rövidebb ideig kell sorban állnia.

Aki viszont nem bír magával, és például kapcsolatba kerül a közösségi médiában egy “rendszerkritikus” másik felhasználóval, annak az életét számos apró, és talán nem is olyan apró büntetéssel keserítheti meg az államhatalom.

Kínának lesz saját, nemzeti kriptopénze, azonban egyelőre úgy tűnik, hogy az köszönőviszonyban sem lesz Satoshi álmával, sokkal inkább a sci-fi írók sötét társadalomjóslatainak húsbavágó eszköze lesz. A valóságban, az alig néhány hét múlva kezdődő 2020 során.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img