Hírösszefoglaló: fizetésképtelen lehet a HitBTC, továbbra is láthatatlan a Monero, vetélytársat cenzúrázhatott a Tron

spot_img

Visa kártyás vásárlási lehetőséget vezetett be a Binance. Bár különböző szolgáltatókon keresztül erre már korábban is lehetőséget biztosítottak, az új fiat kapun keresztül a harmadik feleket kihagyva, már közvetlenül CZ-éktől lehet BTC-t, ETH-et, BNB-t és XRP-t vásárolni. Hogy minderre milyen jutalék levonása mellett van lehetőség, az nem hozták nyilvánoságra. Erre vonatkozó információt sem a hivatalos bejelentésben, sem a közösségi oldalaikon hozzájuk érkező kérdésekre adott válaszokban nem tettek közzé.

Közel 20 perces keresgélés után, mindössze egyetlen felhasználói visszajelzést találtam, ami szerint a fee 2%-os lehet, a vásárlásra pedig az aktuális árfolyamoknál 2%-al magasabb áron kerülhet sor.

Már korábban is felhívtuk rá a figyelmet, de most ismét emlékeztetnénk rá, hogy komoly likviditási problémákkal küzködhet a HitBTC, ami azt jelenti, hogy bármikor fizetésképtelenné válhat az oldal. Az erre szolgáló legújabb bizonyíték egy gyorselemzés lehet, ami szerint a tőzsde által lejelentett forgalmi adatok és a váltó hivatalos tárcáiban tárolt kriptopénzek száma köszönőviszonyban sincs egymással. A HitBTC állítólagos bitcoin forgalmának például csak alig 1%-ra van fedezet a tőzsde hot walletjében.

Az Europol tehetetlen a bűnözők által kezdeményezett Monero tranzakciókkal szemben. Egy december elején tartott, anonim utalásokat lehetővé tevő coinokat taglaló prezentációban a bűnüldöző szervezet képviselője nyilatkozott úgy, hogy míg a bitcoin és ethereum tranzakciók nyomonkövetésében egyre jobb eredményeket tudnak felmutatni, a Monero megjelenése a képletben általában az adott nyomozási szál végét jelenti. A videót a feltöltő beállításai miatt nem tudtam ide beilleszteni, de akit érdekel, erre a linkre kattintva tekintheti meg, aminek én a 23-25. perce között elhangzott részét emeltem ki.

Cenzúrázhattak egy Tron blokkláncon kibocsátott tokent, ami az alapító Justin Sun által felügyelt Bittorent Token (BTT) vetélytársa lehetett volna. A bittorrentX egy nyílt forráskódú, videók és zenék online lejátszására (stream) alkalmas platformot szeretett volna létrehozni, amit a részben az ugyanerre a célra létrehozott és Bittorrent tokennek is otthont adó Tron blokkláncon szerettek volna megvalósítani.

A demo verzió elkészülte és bemutatása után a csapat egy saját tokent is kibocsátott, hogy egy ICO keretében finanszírozhassák a további fejlesztést, ám azt nem sokkal később törölték a Tron blokklánc hivatalos blokklánc böngészőjéből (blockchain explorer), amivel ellehetetlenítették a tokenek walletekben való tárolását és tranzakcióját, ezzel meghiúsítva az ICO lefolytatását.

Hogy minderre miért került sor, arra a bittorrentX csapata semmilyen választ sem kapott és amikor egy újabb token kibocsátásával próbálkoztak, az is hasonló sorsra jutott, amiből azt a következtetést vonták le, hogy a tokenjükben egy lehetséges vetélytársat láthattak meg a BitTorrent/Tron vezetői és ezért lehetetlenítették el annak létrehozását.

Az eset szerintük olyan, mintha az Ethereum betiltaná az ERC20 alapú Tether tranzakciókat, mert azok veszélyeztetnék az ugyancsak stabil coin piacon működő DAI jövőjét. Úgy gondolják, hogy a történtek után a Tron nem állíthatja magáról azt, hogy egy decentralizáltan működő hálózat lenne. Korábban egyébként ugyanerre hivatkozva távozott a Tron társalapítója is.

A TRON nem decentralizált – Kilépett a társalapító Lucien Chen

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img