A Bitcoin piac 2019-ben: az év összefoglalója

spot_img

Nyögve kezdte a 2019-es évet a Bicoin árfolyama. Január elsején 3700$-on nyitott, majd az elkövetkező három hónapban egyik irányba sem mozdult ki túl nagyot. A 2018-as medvepiac folytatása volt ez az időszak, egy erősen oldalazó trenddel. Végig a három hónap alatt 3300 és 4200 dollár között mozgott az ár és érezhető volt a negatív piaci hangulat, sokan temették a Bitcoint. Aztán márciusban már magasabb aljakat írt le az árfolyam, majd április elsején egy nagy pumpa az 5000 dolláros szintre lökte az árfolyamot, mindössze egy nap alatt.

Az első negyedév és az áprilisi pump

Miután legyőzte az addig nagyon erős, 4100 dollár körüli ellenállást, a bitcoin árfolyama még pár kulcs szintet is meghaladott az ominózus április elseji napon, aztán 5000 és 5500 dollár körül konszolidálódott.

Később a kriptós sajtó arra derített fényt, hogy valószínűleg egyetlen szereplőtől származik ez a nagyösszegű tőzsdei vásárlás, ami ennyire felrepítette az árfolyamot. A találgatások odáig is elmentek, hogy valószínűleg a pénzes vásárló bedőlt egy április elseji tréfának, ami a Bitcoin ETF megjelenéséről szólt. Mások azt sejtették, hogy az OTC kereskedelem beszáradt és nem volt elég Bitcoin vételre, ezért használta a tőzsdét az illető.

Az 1300 dolláros felívelés alaposan meglepte a piacot és mint utólag kiderült: elindított egy 2017 óta nem látott bikapiacot.

2019 bikapiac: áprilistól júliusig

Az áprilistól a júliusig tartó három hónapos periódus a parabolikus emelkedés jegyében telt. A piac újra pörgött, a hangulat újra bikás volt és úgy tűnt, hogy újabb laikus tömegek érkeznek majd az emelkedő árfolyamokra. Ez nem teljesen így történt, aki új történelmi csúcsokról álmodott, annak csalódnia kellett. A Libra körüli hírverés is ebben az időszakban érte csúcspontját, de túl sok embert nem vonzott a Bitcoin felé. Az árfolyam végül „csak” a 14 000 dollárt ütötte meg, de így is elégedettek lehettek a spekulálók és hosszú idő óta először jelentős profitot lehetett lefölözni a spot piacokon.

A nyár maradék részében és ősszel a 9500$ támasz tartotta a bitcoin árfolyamát, miközben egyre csak alacsonyabb csúcsokra futotta. Szeptember végén aztán letört a 100 napos simított mozgóátlag alá, ahol április elseje előtt is tanyázott.

Október végén a „Xi pump” néven illetett ugrásnak sikerült egy kis ideig felélesztenie a reményeket. A bitcoin 7300 dolláron csüngött, amikor fél nap alatt történelmi rekordot produkált: 40%-ot emelkedett. Nyolc éve láttunk utoljára ekkora növekedést egyetlen nap alatt és a BTC 10 000 dollárig száguldott.

BTCUSDT szeptembertől az év végéig

Újból többféle elmélet bukkant fel arról, hogy mi okozhatta ezt az ugrást. Először az terjedt el, hogy Kína első emberének, Hszi Csi-ping-nek a blokklánccal kapcsolatban tett pozitív kijelentései adták a lovat – erről is kapta a Xi-pump nevet az angolban a jelenség. Aztán kiderült, hogy a pump később indult, talán a havi határidős szerződések közeledte adhatta a szignált. Azonban ez sem magyarázta meg a pump hirtelenségét, így egy kicsit a ködben maradtunk ezzel kapcsolatban.

Ha már szóba kerültek a határidős szerződések: a kripto derivatív tőzsdék kiváló évet zártak. A kripto futures kereskedés volumene szeptemberre beérte a spot kereskedés volumenének az 50%-át és ez a szám azóta is növekedett. Nem véletlen, hogy a hagyományos kriptotőzsdék – mint a Binance, is erre a vonalra erősítettek rá ebben az évben.

Bitcoin határidős szerződések volumene milliárd dollárban az elmúl két évből (CME, CBOE, Bakkt)

A Bakkt szeptember végi indulása nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az NYSE kriptós tőzsdei és befektetési termékeket kínáló szolgáltatása nagyon alacsony volumennel indult és talán az elvásárok is túlzóak voltak. Új csúcsokat és nagybefektetők tömegét nem hozta be, de az év végére folyamatosan növekedett a cserélt szerződések értéke és volumene.

A történelmi pump és a hírverés miatti hájp nem tartott sokáig: az árfolyam egy hónap alatt, november végére elérte az impulzus kiindulási pontját és újra 7400 dollárra esett vissza. Azóta is ezen az árfolyamon állunk, de közben kétszer megnéztük a 6500 dolláros szintet. Az ünnepekre aztán beapadt a volumen és a kereskedés, a sztori januárban folytatódik.

Köszönjük az egész éves figyelmed, jövőre is elemezzük és kommentáljuk a piac minden rezdülését és segítünk abban, hogy te is nyereséges legyél. A Kripto Akadémia szerkesztősége boldog új évet és sikeres 2020-at kíván!

Neked milyen éved volt? Pozitívban zártál? Mik voltak a legemlékezetesebb pillanatok a számodra? Melyik trade-en nyerted a legnagyobbat?

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img