Microsoft, iPad, Bitcoin

spot_img

11 év telt el azóta, hogy Satoshi kibányászta a Genesis Blokkot. A Bitcoin rejtélyes megalkotója ezt követően még két éven keresztül felügyelte a fejlesztés folyamatát, mígnem  egy nap úgy döntött, hogy végérvényesen átadja azt a közösség számára.

“Mostanában már más dolgok foglalkoztatnak. A projekt jó kezekben lesz Gavinnél és a többieknél.” – Satoshi, 2011 április 18.

Néhány héttel ezt megelőzően töltötték fel az alábbi videót is, amin valaki azt próbálja meg elmagyarázni, hogy hogyan lehet bitcoinért pizzát rendelni.

Ha 2011-ben láttam volna ezt a felvételt, engem nem győzött volna meg arról, hogy ez lesz a jövő fizetőeszköze, de amint azt Andreas Antonopoulos beszédéből is megtudhattuk, a történelem már számtalan alkalommal bebizonyította, hogy a technológiai fejlődés bármikor újrarendezheti a status quo-t.

Az automobil és a Bitcoin

A következőkben Steven Sinofsky újévi bejegyzésből szeretnék megosztani veletek néhány passzust, aki a Microsoft operációs rendszereinek fejlesztéséért felelős igazgatója volt.

“2010-ben a személyi számítógépek történelmének egyik legizgalmasabb időszaka kezdődött el. A Windows 7-et alig néhány hónapja hoztuk forgalomba, a visszajelzések kedvezőek voltak, az elemzők pedig a PC eladások tekintetében minden korábbit meghaladó növekedést prognosztizáltak a következő évekre.

Az értékesített személyi számítógépek becsült darabszáma (1981 – 2019)

Éppen csak átléptük az évi 300 millió darabos értékesített példányszámot, de az előrejelzésekben már 4-500 milliós jóslatok szerepeltek. A csúcsot ezzel szemben már 2011-ben elértük (350m), és noha az általunk figyelt mutatók szerint minden tekintetkben jól álltunk, végül ugyanaz történt velünk is mint a Blackberryvel, amikor átgázolt rajtuk az iPhone.

Blackberry telefon

Az évtized elején a Blackberry uralta a mobilpiacot. A részesedésük 40%-os volt, az iPhone azonban lassan, de biztosan elkezdett feljönni melléjük. Havonta átlagosan 1%-ot faragtak le a hátrányukból, ami eleinte még lassúnak tűnt, de aztán hirtelen ott teremtek a Blackberry nyakán.

Az Android 2.0 is ekkoriban jelent meg, benne az Apple által kifejlesztett multi-touch (több érintési pont) támogatással. A sajtó képviselői nem voltak elragadtatva tőle. Ebben a közegben mindenki a Blackberry nyomógombos telefonjait használta, és a szakértők mind azt állították, hogy “az üvegbe gépelés” csak a hülyegyerekek múló hóbortja lesz.

Multi-touch

A Google azonban felkarolta az Androidot, aminek az lett a következménye, hogy az összes mobilgyártó erre az ingyenes szoftverre kezdett el fejleszteni. A Windows Phone akkoriban még szintén jelentős, 19%-os piaci részesedése ennek köszönhetően gyakorlatilag a nullára esett vissza, de más PC-s hardvergyártók (HP, Dell, Lenovo, Asus) sem voltak képesek arra, hogy megvessék a lábukat ezen a területen.

2009-ben még a Blackberry, a Microsoft és a Palm uralta az okostelefon-piac 70%-át. Mára egyikük sem tényező. 

Bár alapvetően mindenki szerette a Windows 7-et, egyszerűen senkinek sem állt érdekében, hogy megvásárolja a licenszet és erre fejlesszen. Az innovációs folyamat szinte teljes egészében áttevődött a mobileszközök piacára.

Emlékszem, hogy már a 2010-es CES kiállításon is (CES: az egyik legjelentősebb, évente megrendezésre kerülő technológiai bemutató) szinte nulla volt a PC-k iránti érdeklődés, amit pedig annak lehetett nevezni, az arról szólt, hogy a Windows 7 érintőképernyő támogatásának a segítségével, hogyan próbálták meg a gyártók a személyi számítógépeket túlméretezett tabletekként bemutatni. A kiállítótér nagy részét már akkor is az Android által meghajtott eszközök dominálták.

Mindeközben elveszítettük a böngészőkért vívott harcunkat is. Korábban egyeduralkodóak voltunk ezen a téren, a Firefox és a Chrome azonban szinte teljesen kiszorítottak minket a webről.

Eljutottunk oda, hogy az egyetlen ok, amiért valaki egy PC mellett döntött, az az volt, hogy a hagyományos munkafolyamatokat ezzel még könnyebben tudta elvégezni. Ilyen az, amikor a felforgató (diszruptív) technológiák betörnek a területedre.

Alig három hete jártunk az évtizedben, amikor az Apple bemutatta az iPadet. Mi már hónapokkal azelőtt hallottuk az erről szóló pletykákat és emlékszem rá, hogy Bill Gates azt hitte, hogy az Apple tabletje egy Macbook laptop lesz, amihez majd hozzácsapnak egy elektronikus tollat is. 

Az iPad bemutatója őrülten jól sikerült. A termékkel egy teljesen új kategóriát hoztak létre.

Az eset jól példázza, hogy mennyire téves útra vihet az, amikor valaki a saját iparágában szerzett tapasztalataival a háta mögött próbálja meg kitalálni, hogy egy másik iparág vezetőjének a helyében mit csinálna. Szerintem egyébként a mai napig sem létezik olyan termékkategória, hogy tablet. Csak mobiltelefonok vannak, pc-k és AZ iPad.

A PC iparág célja sokáig az volt, hogy globális szinten elérje a 2 milliárd darabos forgalomban lévő példányszámot, aztán szinte már azért kellett küzdenünk, hogy ne essünk vissza 1 milliárd alá. Az Apple és az Android globális hatalomátvétele lélegzetelállító volt és még korántsem ért véget.

A Windows mindettől függetlenül az egyik legjobb üzlet a világon. 2019-ben 220 millió olyan PC-t értékesítettek, amire ez az operációs rendszer volt feltelepítve, a Microsoft pedig rengeteg pénzt keresett ezzel, a jövő azonban kétségkívül az okostelefonoké.”

A fentieket olvasva akaratlanul sem tudtam másra tudtam gondolni, mint hogy 10-20 év múlva, egy hasonló visszaemlékezésben valaki talán a Microsoft helyett egy ismert pénzintézet nevét fogja majd leírni, az iPad helyett pedig azt, hogy Bitcoin.

Tudom hogy vannak, akik szerint ez sohasem fog bekövetkezni, én viszont az oldal szerkesztőjeként nyilván elfogult vagyok és azoknak a táborát erősítem, akik szerint az elmúlt 11 év csak egy könnyed bemelegítés volt a következő évtizedre. Ha te is közénk tartozol, tarts velünk 2020-ban is. Lássuk, hogy mit tartogat számunkra a jövő!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img