Europol elemző: a Monero követhetetlen

spot_img

Bizonyos tranzakciók teljesen visszakövethetetlenek – állította az Europol (Európai Rendőrségi Hivatal) egyik elemzője egy online előadáson.

Jerek Jakubcek egy esetről beszélt, ahol a körözött személy Monero tranzakciókat hajtott végre és a Tor böngészőt használta. A Tor egy privát böngésző, ami a forgalom átirányításával és IP címek keverésével teszi követhetetlenné a felhasználóit.

A Tor böngésző és a Monero együttes hálózat használatával az elemző által említett esetben a hatóságok elveszítették a pénz útját és a célszemély IP címét is.

„Ami a Bitcoin hálózatán történt, az még látható volt, emiatt történt haladás az ügyben. A Monero hálózatnak bevonásával viszont olyan pontra jutottunk, ahol a nyomozás megfeneklett.” – mesélte Jakubcek.

Ha a hatóságok ma még nem is tudják lereagálni az ilyen módon való pénzeltűntetést, az államok már dolgoznak a megoldáson. Tavaly októberben a német pénzügyminisztérium is megállapította, hogy a Monero tranzakciók követhetetlenek, ezért terveket fogalmazott meg a német törvénykezés kiegészítésére az anonim tranzakciókra válaszul.

Európai szinten pedig január 10-től fog életbe lépni az Európai Unió új, pénzmosás elleni szabályozása. Az AMLD5 -nek nevezett direktíva értelmében az EU területén szolgáltató kriptováltók is kötelesek lesznek az ügyfeleket azonosítani, nyomonkövetni a tranzakcióikat, valamint nyilvánosságra hozni a váltókat üzemeltető személyek kilétét. Az AMLD5 életbe lépésétől számítva másfél évük van a tagállamoknak, hogy a direktívával összhangban saját, részletesebb szabályozásokat dolgozzanak ki és tegyék saját törvényhozásuk elé.

Bővebben itt írtunk róla:

Három hét múlva lép életbe az európai kriptotőzsdék kötelező ügyfélazonosítását előiró jogszabály

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img