Az automobil és a Bitcoin

spot_img

“Tudják, hogy a korabeli média hogyan számolt be az első automobilokról? Kifigurázták őket, mert lassabbak voltak, mint a lovak, állandóan lerobbantak és drága üzemanyagra volt szükségük, aminek beszerzése körülményes volt. Nem volt kiépülve a használatukhoz szükséges infrastruktúra, a média pedig a történetnek arra a részére koncentrált, ami mindig megdobta az újságok eladását: a balesetekre.

Az első autók megjelenését követő két évtizedben, a járműveket büdös, mocskos, megbízhatalan ördögi szerkezetekként festették le, amiket csak hóbortos különcök használnak utazásra lovak helyett és amik halált hoztak mindenkire, aki a közelükbe merészkedett. A hisztéria végül odáig fajult, hogy az Egyesült Királyságban bevezették a ‘Vörös Zászló Törvényt’ (Red Flag Act), ami kimondta, hogy a járművek használatához háromfős személyzetet kell biztosítani. A sofőr irányított, a fedélzeti mérnök a működésre felügyelt, egy piros zászlós ember pedig 100 yarddal előttük járva figyelmeztetett mindenkit a közelgő veszedelemre.

Bár az ország addig vezető szerepet töltött be az ipari forradalomban, a technológia démonizálása miatt végül esélyük sem volt megnyerni az évszázad egyik legfontosabb gazdasági csatáját és nem ők váltak az autógyártás fellegvárává. Elsőként találkoztak a technológiával, de előrelátás helyett a félelem irányította tetteiket. A környezet, amelyet létrehoztak és amihez a végsőkig ragaszkodtak olyan volt, ahol egy autó nem volt képes arra, amire az autókat kitalálták. Ha az nem mehetett gyorsabban, mint az előtte rohanó gyalogos és ha speciális személyzetet írtak elő használatához, a találmány értelmét veszítette.

Az autókat a lovak és a vasút szemszögéből próbálták megérteni és azzal, hogy a kor egyik legfontosabb találmányára azt ellehetetlenítő szabályokat alkalmaztak, behatárolták annak felhasználási módjait és ezzel megölték az aranytojást tojó tyúkot is.

Az eset újra és újra megismétlődött a történelemben. Amikor az elektromosság először megjelent a háztartásokban, a beszámolók nem annak nagyszerűségéről és Edison géniuszáról szóltak, hanem az áramütés okozta balesetekről és a faházakban a szikrák miatt keletkező tűzesetekről. Párizs polgármestere, az 1900-as világkiállítás során azt mondta, hogy miután véget ér a fesztivál, mindenki el fog feledkezni erről gyakorlati értékkel nem rendelkező dologról, ami miatt rendszeresen be is kerül a “híres utolsó szavak” gyűjteményekbe, akárcsak az IBM korai elnöke, aki szerint a világnak mindössze 5 számítógépre lesz szüksége.

A Bitcoin megítélése nagyon is hasonlít a fentebb leírtakhaz. Egy különös és komplikált technológia, amit úgyse érthetsz meg és amit csak a drogkereskedők, terroristák, fegyvercsempészek és pedofilok használnak aljas céljaik elérésére. A kriptopénz konferenciákról valamiért mindig távol maradnak ezek az emberek, de talán jobb lesz vigyázni, hiszen a média szerint bármikor felbukkanhatnak.”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img