Andreas Antonopoulos véleménye a Facebook által kibocsátott kriptopénzről

spot_img

A hétvégén a Facebook készülő kriptopénzéről beszélt az ismert blokklánc szakértő Andreas Antonopoulos. Mint elmondta, már régóta sejtette hogy előbb-utóbb meg fog születni egy vállalat- vagy jegybank által kibocsátott coin, de szerinte a “digi dollárok” nem jelentenek veszélyt a kriptopénzekre nézve.

“Ezek a központosított, kontrollálható, zárt rendszerben működő pénzek karakterisztikáikban teljesen meg fognak egyezni a fiat pénzekkel, csak éppen digitálisak lesznek. De tudjátok mit? A fiat pénz 92%-a már jelenleg is csak digitális formában létezik.

A Facebook termékének semmi köze sem lesz a kriptopénzekhez. Nem lesz nyitott, sem pedig globális, csak egy új PayPal vagy Venmo ami a bankokkal fog versenyezni. Amit kínálnak az technikailag egyáltalán nem különbözik attól, ami már jelenleg is létezik. A felhasználói élmény az egyetlen terület amihez hozzátehetnek: jobban használható felületekkel, gyorsabb kiszolgálással találkozhatnak majd az ügyfeleik, de ezek nem azok a pontok, ahol versenyre kelhetnek a kriptóval. A legfontosabb különbség a szabadság, amit ezek a vállalati “brandelt” coinok sohasem fognak megadni.

A FaceCoin a világ nagy részén ugyanolyan hozzáférhetetlen lesz mint más banki szolgáltatások, mert az itt élők az okmányok és az infrastruktúra hiányában ugyanúgy nem fogják tudni végrehajtani a használatához szükséges KYC regisztrációt, mint eddig. De ami még rosszabb, hogy a Facebook a felhasználók személyes adatai mellett most már a tranzakciós adatokat is eladhatja, amiket például egy elnyomó rendszer könnyen arra használhat fel, hogy kritikusait elhallgattatasa.”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img