Hírösszefoglaló: stabilcoinok kontra központi bankok, Libra, és a Beaxy botrány

spot_img
Kezdődhet a központi bankok és a kriptopénzek összefolyása?

A központi bankoknak meg kéne fontolniuk, hogy együttműködjenek a stabilcoin kibocsátókkal – állította az IMF munkatársainak blogbejegyzése a héten. Világszerte rengeteg központi bank vizsgálja már a kriptopénzeket és a digitális valutákat: sok esetben elképzelhető annak a lehetősége, hogy saját valutát fejlesszenek az egyes országok központi bankjai.

Ezek a folyamatok most felgyorsulni látszanak, amit nagyrészt a Libra köztudatba kerülésének köszönhetünk. A Libra közelgő megjelenésével rendszeresen felmerülnek a monetáris stabilitás kérdései: a Libra úgy érhet el több mint egymilliárd embert, hogy a központi bankokat és a szabályozásokat megkerüli. A Libra és más digitális valuták is céges, gyakorlatilag privát kibocsátásúak, ez pedig az IMF közgazdásza szerint veszélyezteti a pénzügyi stabilitást, elterjedésük esetén pedig az egész gazdaságot. Arra is figyelmeztet, hogy a stabilcoinok használói bármikor elveszíthetük a pénzüket.

Emiatt Tobias Adrian és Tomasso Mancini-Griffolni azt javasolja a központi bankoknak, hogy kezdjenek együttműködni a stabilcoinok kibocsátóival. Egy lehetséges megoldása az lehet a problémának, hogy a kormányok törvénnyel kötelezik a stabilcoinok mögött álló cégeket, hogy jegybanki tartalékkal fedezzék az általuk kibocsátott digitális érméket.

Hogy ezeket a törekvéseket az pajzsára tűzi-e az IMF, azt még korai megmondani, az biztos, hogy ez a vita elkezdődött és a következő időszakban egyre többet fogunk hallani az intézményesített pénzügyi világ és a digitális valuták összefolyásáról.

Mégsem tűnt el a Beaxy főnöke

A héten felröppent a hír, hogy a Beaxy tőzsde feje eltűnt, ami elég nagy káoszt okozott a tőzsde háza táján. A dolog a Twitterről indult, amikor valaki bedobta, hogy szeptember közepe óta nem posztolt semmit a CEO és elmulasztott egy közösségi eseményt is.

Több troll „bizonyítékokkal” és igaztalan állításokkal állt elő: a pletyka futótűzként terjedt, amitől a BXY Token értéke is megcsappant. Mivel az utóbbi időszakban több negatív behatás is érte a tőzsdét (XRP feltörés botrány, fizetésképtelenségi pletykák), sokan megalapozottnak hitték a híreket és temették a Beaxy-t.

A tőzsde meglehetősen későn reagált az eseményekre, de a CEO új tweetjéből végül kiderült: egy családban felmerült egészségügyi probléma miatt kellett elutazni.

https://twitter.com/BeaxyExchange/status/1179792769130348544

Akadályok a Libra előtt

Több érdekes esemény is előkerült a Facebook és a Libra háza tájáról. Arról már sokszor írtunk, hogy a világ országai meglehetősen szkeptikusan állnak a készülő új digitális pénzhez: a francia és a német pénzügyminisztérium például közös nyilatkozatban fejezte ki, hogy meg akarja akadályozni a Libra európai bevezetését és használatát. Az amerikai törvényhozásban pedig már megindultak a Librát övező viták, sokan a fejlesztés leállítását követelték.

A héten kiszivárgott egy hangfelvétel, amiben Mark Zuckerberg véleményét tudtuk meg a fejleményekről. A Facebook munkatársainak tartott – vagyis nem éppen nyilvános, beszédében Zuck elárulta, hogy nem kell túlságosan tartani a szabályozók haragjától. Szerinte, amíg a nyilvánosság előtt nagyon is kritikusak a Librával, addig a négyszemközti konzultációkon sokkal megközelíthetőbbek a honatyák és a szabályozók. “Kevésbé dramatikusak és a lényegibb dolgokkal foglalkoznak” – fogalmazott Zuck.

Hozzátette, hogy a konzultációknak hála történnek előrelépések és továbbra is a párbeszéd mellett vannak a Facebooknál. Zuckerberg is tudja, hogy ez egy nagyon szabályozott szektor és számítottak arra, hogy hosszú utat kell megtenniük a sikerükért.

A szabályozói nyomás kezdi belülről is kikezdeni a Librát. Két napja a PayPal – a Libra Alapítvány 28 tagja közül az egyik, bejelentette, hogy kilép a kezdeményezésből. A Financial Times riporterei szerint a háttérben egyértelműen a szabályozási kérdések állnak: a PayPal állítólag elégedetlen volt azzal, ahogyan az igazgatóság kezeli ezeket a kérdéseket. Továbbá a pénzmosás megakadályozásának kérdései miatt is születhettek ellentétek a PayPal és a Facebook között.

A sajtó már arra gyanakszik, hogy a Librát nem tudják majd 2020-ban a közönség elé dobni. Eközben a Facebook megnövekedett erő- és pénzráfordítással igyekszik lobbizni Washingtonban.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img