USD 50%: Megvan a Libra valutakosarának felépítése

spot_img

A Speiegel Online számolt be róla, hogy egy német hivatalnok, korábbi európai parlamenti képviselő, Fabio de Masi kritikáira adott válaszában a Facebook megosztotta a Libra valutakosarának felépítését.

Korábbról lehetett tudni, hogy a kosárban 50%-os súllyal szerepel majd az amerikai dollár. A többi valuta és százalékos aránya a következő lesz:

  • euro – 18%
  • japán jen – 14%
  • angol font – 11%
  • szingapúri dollár – 7%

A korábbi találgatásokkal ellentétben tehát kínai jüan fedezettel nem fog rendelkezni a Facebook és nemzetközi partnerei által kibocsátott stabil digitális valuta. A kínaiak a Libra júniusi bejelentése óta maguk is leleplezték, hogy saját, állami kriptopénzük a fejlesztés utolsó szakaszába ért, és hamarosan a legnagyobb belföldi vállalataik elkezdhetik tesztelni a használatát. Az utóbbi hetekben mi is beszámoltunk róla, hogy európai politikusok, különösen Franciaországból és Németországból, egyenesen a Libra európai tiltását javasolták, hiszen szerintünk az veszélyt jelent az európai monetáris politika szabadságára.

A projekt mögött álló, Svájcban bejegyzett Libra Egyesület tervei szerint 1-1 arányú fedezettel rendelkezik majd minden coin, új kibocsátására akkor van lehetőség, ha új belépők befizetéseivel növekszik a letét nagysága. Libra vásárlása és fiatra váltása az indulás után hivatalos viszonteladókon keresztül lesz csak lehetséges.

Mivel stabilcoinról van szó, elméletileg nem alkalmas spekulációra, gyakorlatilag viszont – például Magyarországról – nagyon is az lesz 2020-as indulása után. A múlt héten többször lenyilatkozták a projekt vezetői, hogy jövőre elindul a Libra, mert addigra megugorják a szabályozói akadályokat. Az utóbbi két évben az amerikai dollár közel 20%-ot, míg az euro 10%-ot erősödött a magyar forinthoz képest.

EURHUF és USDHUF árfolyam alakulása a havi grafikonon. Forrás: Tradingview

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img