Peter Brandt: egy tapasztalt trader szerint erre számíthatunk középtávon

spot_img

Peter Brandt a hagyományos tőzsdék ismert alakja, aki a klasszikus technikai analízis módszereit követve 1975-ben kezdett el kereskedni, azóta pedig évente átlagosan 42%-os profitot ért el. Bár alapvetően nem a kriptopénzekre specializálódott, rendszeresen megosztja gondolatait a bitcoin árfolyamának alakulásáról.

Ezzel kapcsolatban az egyik legismertebb előrejelzését 2018 januárjában tette közzé. Amikor a többség még arra várt, hogy a BTC mikor fog még egy próbát tenni a $20 000-os szint áttörésére, az alábbiakra figyelmeztette követőit:

“Általános szabály: ha megtörik egy parabolikus emelkedés, az 80%-ot is meghaladó értékvesztéssel szokott járni. Ezek alapján a BTC $4000 alá fog visszaesni. Megjegyzés: attól, hogy ezt leírtam még nem utálom a bitcoint.”

Brandt nemrégiben ismét felhívta követőinek figyelmét arra, hogy mire érdemes odafigyelniük a Bitcoin $10 000 környékén konszolidálódó időszakának vége felé közeledve, az erről készült videót pedig a hétvégén osztotta meg Youtube csatornáján.

Akárcsak 2018 elején, most is a parabolikus emelkedést leíró matematikai modellt hívta segítségül, melynek ábrázolásával kétféle lehetséges kimenetelt tart valószínűnek.

Az első lehetőség

Az első verzió szerint a jelenlegi emelkedés trendvonala megtört, aminek az eredménye ismét egy csúcshoz képesti 80%-os visszaesés lehet. Amennyiben ez bekövetkezne, Brandt $5200 és $5900 közé várná a BTC árfolyamát.

A második lehetőség

A második verzió (aminek elkészítéséhez kis módosításokkal, de ugyanazt a képletet használta) már egy jobban elnyúló görbét ábrázol, amit visszatesztelve nagyjából $7600-ig eshetne az árfolyam. Ez a görbe egyébként illeszkedik ahhoz az elméletéhez is, mely szerint a bitcoin a következő emelkedése során elérhei a $100 000-os árfolyamot is.

Amennyiben az árfolyam nem lefelé, hanem felfelé indulna el, azt tanácsolja, hogy  figyeljük a kereskedési volumen nagyságát és az augusztusi csúcs (~$12 500) szintjének elérését. Ő azt szeretné látni, hogy nagy forgalom mellett, nagy méretű zöld gyertyákkal érjük el és törjük át ezt a sávot.

“A nagy forgalmú napok a trendek elejét vagy végét szokták jelenteni, ami jól látható a BTC esetében is. A folytatás megerősítéséhez egy ugyanilyen napra lenne szükség.”

Zöld nyíl: a parabolikus emelkedés elejét a korábbihoz képest kiugróan magas forgalom jellemezte (a kék vonal fölötti volumen értékek.)

Piros nyíl: A parabolikus emelkedés végét több kiugróan magas piros volumenű nap jellemezte, amik meghaladták az április kitöréskor mért forgalmi értékeket is (lila vonal). A forgalom azóta folyamatosan csökkenő trendet mutat.

A következő középtávú trend irányát egy hasonlóan kiugró zöld vagy piros nap jelezheti előre.

“A mostanihoz hasonló konszolidációs időszakokban a pénz általában a kevésbé gyakorlottaktól a profik felé vándorol. Azt tanácsolom, hogy ezekben az időszakokban a tőkénk a megőrzésére koncentráljunk és csak a trend ismeretében vágjunk bele a kereskedésbe.”

Jeffrey Sprecher, ICE CEO: A Bitcoin lehet az első világpénz

Az Egyesült Államokban egyébként ma fogja megnyitni kapuit a Bakkt, a new yorki tőzsde által támogatott és az intézményes ügyfelek kiszolgálásához szükséges engedélyekkel rendelkező bitcoin kereskedő platform. Sokan várják azt ettől az eseménytől, hogy a bitcoint egy határozott irányú elmozdulásra bírja.

Egyesek ezt pozitív katalizátornak tekintik, mások szerint viszont a “Buy the rumor, sell the news” (Vedd meg amikor még csak pletykálnak róla, add el mire bejelentik) tipikus esetével állhatunk majd szemben, vagyis hogy a nagy tételben játszók az elmúlt hónapokban az ez iránt való várakozást használták ki arra, hogy az egekbe pumpálják az BTC árát, majd a csúcson eladják azt a rövid távon további növekedésre játszó kereskedőknek. Ők a várt hatás híján hamar türelmetlenné válhatnak és eladhatják BTC-iket, amit a profik így ismét nyomott áron vásárolhatnak majd vissza tőlük.

Ha forintért szeretnél bitcoint vásárolni, próbáld ki a CoinCash szolgáltatásait.

Ha valaki egyébként érdeklődne a klasszikus kereskedési stratégiák iránt, Brandt az alábbi két művet tartja a téma bibliáinak (az egyiket közel 100, a másikat 70 éve adták ki először).

  • Schabacker: Technical Analysis and Stock Market Profits
  • Edwards, Magee: Technical Analysis of Stock Trends

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img