Felelősségünk élenjáró kriptósként

spot_img

Tegnap egy kellemes nyolc órás utazás közben Andreas Antonopoulos „The Internet of Money” című könyvét olvasgattam. Szembejött a sorok között annak magyarázata, miért képtelenek a Bitcoinnal újonnan ismerkedők és a külső „hallottam már róla” szemlélők megérteni, mi ez az egész: borzasztó a nevezéktan.

Aztán ma olvastam egy cikket arról, hogy az USA egyik kedvenc talkshow sztárja, Ellen Degeneres a műsorában a Bitcoinról beszélt, és többször hangsúlyozta, foglma sincs mi ez.

Ellen Show

Részenként hárommillióan nézik a műsort az USA-ban, és gondolom még jópáran a világon. Ehhez jön a mainstream média okozta utólagos hype, amit egy-egy ellentmondásos téma feldolgozása generál. Ilyen a Bitcoin is, ami a köztudatba úgy került, mint pénzmosó eszköz, a bűnözők pénze és újabban a milliomosok játéka.

0217 ellen degeneres show bitcoin 3
Katt a képre a videóért

Ha azt hitted, hogy az Ellen-megjelenés változtat ezen, akkor sajnos el kell, hogy keserítselek: fogalma sincs róla, mi ez; beszél tárcákról, pendrive-okról, amiket el lehet veszteni, és kecskékről, mondván egy kiskecskéről készült kép ugyanolyan megfoghatatlan, mint a Bitcoin. Ja, és azt is mondta: vagy 20.000 $-t, vagy semmit ér egyetlen darab, de az biztos.

A „rossz reklám is reklám” elven azonban azért mégis jó, hogy az emberek hallanak a Bitcoinról, a 20.000-ről, meg a milliomosokról, mert így egyre többen és többen fognak utánanézni az alapoknak és a blokklánc technológia lehetőségeinek. A fenti videót nézve olyan érzésem volt, mint mikor ezt az internetről szóló videót láttam a hőskorból. Érdemes ezt is megnézni:

0217 ellen degeneres show bitcoin 4
Egyébként is mi ez az internet? 24 éve fogalmuk nem volt róla

The Internet of Money vol. 1

Ha még nem ismernéd Andreas Antonopoulost, annyit érdemes tudni róla, hogy sokakat (köztünk engem is), az ő videóin keresztül nyert meg magának a decentralizáció és a Bitcoin víziója. Bitcoin- és kriptopénz alapok témájában ő az egyik leggyakrabban hivatkozott szakértő-előadó, aki járja a világot és okítja a népet. Ha még nem tetted, tényleg érdemes megnézni mondjuk az összes videóját, lelkesítően és érthetően magyaráz, ráadásul a kétség óráiban akár nyugtatóként is hathatnak a szavai.

0217 andreas antonopoulos bitcoin
Katt a nagyobb méretért

Az Ellen-videó nézése közben azonnal megerősítést is nyert, amit egy nappal korábban olvastam: Nem értik a emberek a bitcoint, mert már az első dolgok, amiket hallanak róla, teljesen összezavarja őket.

Bit = ez valami számítógépes dolog. Coin = angolul érme, ami egy kézbevehető dolog. Jön emellé a kép, amivel folyamatosan illusztrálják a Bitcoin témájú cikkeket, a Ƀ betűs aranyérme. Ennyi már elég is lenne a zavarhoz, de jön még hozzá a wallet/tárca kifejezés, helyette például a kulcstartó sokkal jobb lenne. Azzal magyarázza ezt, hogy a Bitcoin brand végiggondolása helyett a készítők (hála az égnek) a kódolásra fókuszáltak. 😀

Az élenjárók felelőssége

Mi, akik ezeket a bejegyzéseket írjuk és olvassuk, még az elején vagyunk. Az árfolyamok alakulásáról fogalmam sincs, de abban biztos vagyok, hogy 2018 a Blockchain-technológia éve lesz. Elkezdődik a valódi tömegszakasz, ahogy az első országok elkezdik támogatni és bevonzani a blokklánc/kripto projekteket és szakembereket.

A mi felelősségünk az, hogy ha hülyeséget, vagy egyenesen hazugságot hallunk/olvasunk az interneten, kijavítsuk, vagy legalább beszéljünk róla. Ha anyánk azt kérdezi, „Kisfiam, mi ez a bányászat?”, akkor beállítsuk a gépére a bányászprogramot és megmutassuk a gyakorlatban. A mi felelősségünk az is, hogy rengeteget olvassunk, tanuljunk, írjunk és belelkesítsünk másokat is.

A fiatalabb generáció – ahogy a könyv zseniálisan leírja – néhány év múlva nem fogja érteni, hogyan létezhetett fél órás-órás várakozás a bankban, hogy a saját pénzünkhöz hozzáférjünk. Se azt, hogy miért lehetett 1000 forintokat fizetni egy készpénzfelvételért. Sőt arra is van esély, hogy a készpénzt sem fogják érteni.

Egy biztos, mi az oldalon egész 2018-ban hozzuk a híreket, a pozitív és negatív fejleményeket is. Tarts velünk és építsünk egy remek, progresszív közösséget!

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img