A Bitcoin potencionális protokollfrissítései (2020)

spot_img

A 2017-es SegWit bevezetése óta,  idén először frissülhet ismét a Bitcoin protokoll. Amennyiben a fejlesztők közösségének sikerül konszenzusra jutnia, a következő újdonságok érkezhetnek meg a bitcoin blokkláncára.

A Schnorr aláírás’ az egyik leghatékonyabbnak tekintett kriptográfiai eljárás, ami lehetővé teszi, hogy egyetlen tranzakcióba több átutalást is össze lehessen vonni. Ez ösztönözhetné a CoinJoin-ok használatát, ami azt jelenti, hogy az egyes utalásokat más felhasználók utalásaival együtt összekeverve, visszakövethetetlenné lehetne tenni, hogy melyik címről, hová küldtek pénzt a bitcoin tulajdonosok.

A Schnorr-t egy nagyobb frissítés keretében, a Taproottal együtt vezethetik majd be, ami az úgynevezett MAST eljárás továbbfejlesztett változata lesz. A MAST-tal az egyes tranzakciókhoz különböző feltételeket lehet hozzárendelni, például időzárakat, újabb jelszavakat, vagy több felhasználó együttes jóváhagyásának a szükségességét.

A Taproot ezt továbbfejlesztve azt teszi lehetővé, hogy létre lehessen hozni egy olyan feltételt, amit ha a MAST összes résztvevője aláír a saját privát kulcsával, akkor ez felülírja az előzetesen megadott komplex feltételeket és felszabadítja az abban tárolt coinokat. A Taproot eljárással ez a közös aláírás pontosan olyan formátumot kap, mint egy hétköznapi tranzakció aláírása, vagyis a külvilág számára nem fedi fel azt, hogy valakik valamilyen közös megállapodással zárolták a bitcoinjaikat.

Az ehhez kapcsolódó Tapscript, a Bitcoin programozási nyelvében teszi majd lehetővé, hogy erre épülő funkciókkal (OP Code) lehessen majd azt kiegészíteni.

A Great Consensus Cleanup (nagytakarítás) javaslattal a Bitcoin régóta ismert hibáit távolítanák el a protokollból. Ezek jellemzően olyan régóta ismert biztonsági rések, amelyek végrehajtása ugyan valószínűtlen lenne, de elméletben veszélyt jelenthetnének a hálózat működésére nézve.

Végül pedig az OP_CHECKTEMPLATEVERIFY a hálózat túlterheltségét csökkenthetné. A CTV két részre osztaná fel a tranzakciókat: egy drága küldő részre (sending) és egy olcsó fogadó (receiving) részre.

A drágább ‘küldő’ rész azt az információt tartalmazná, hogy melyik címről költötték el a coinokat. Ezeket a hagyományos tranzakciókhoz hasonlóan rögtön továbbítanák a blokkláncra, amiknek a hálózati megerősítése (confirmation) garantálja, hogy a coinokat a küldő semmilyen trükközéssel ne tudja magának visszautalni. Később, amikor a hálózat forgalma mérséklődik, az olcsóbb fogadó rész is továbbításra kerülne, amivel a fogadó fél tárcájában is jóváírásra kerülnének a coinok.

A fenti funkciók működéséről a Bitcoin Magazine közölt egy részletesebb összeállítást.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img