Mit jelenthet az iráni instabilitás a bitcoin számára?

spot_img

Az Egyesült Államok néhány nappal ezelőtt katonai csapást hajtott végre egy magas rangú iráni vezető ellen. A háborútól való félelem miatt rögtön emelkedni kezdtek a nyersanyagok, az olaj és az arany árfolyamai, velük egy időben pedig a bitcoin is meglódult. Lehet-e összefüggés a két dolog között? Elképzelhető-e, hogy mostantól kezdve egy biztonságosnak tekintett menekülő eszközként a bitcoin is reagálni fog a világ történéseire?

A BTC árfolyama a pénteki a légicsapás bejelentését megelőző órákban 6800 dollár környékén tanyázott, ma reggelre viszont már megközelítette a 8500 dollárt, ami 20%-ot meghaladó növekedést jelentett. Hogy ez konkrétan a fenti eseménynek köszönhető-e, arról megoszlanak a vélemények.

A kriptopénz befektetési alapot vezető Michael Novogratz szerint egyértelmű az összefüggés, míg az arany befektetéseiről ismert Peter Schiff úgy véli, hogy:

“A befektetők azért vesznek aranyat, mert ez az értéktárolás legbiztosabb módja, bitcoint viszont csak azért, mert arra spekulálnak, hogy mások talán majd azt fogják hinni, hogy ez az értéktárolás egy lehetséges módja.”

Az ismert kriptós véleményvezér, Hodlonaut feleslegesnek gondolja a találgatást:

“Ez az egész háborús ügy elég gáz, de az ilyen helyzetek sok adattal és tanulsággal szolgálhatnak a számunkra. A bitcoin és az arany között mintha egyre szorosabbá válna a kapcsolat, de hogy tényleg így van-e, arra a következő hetekben, hónapokban pontos és kézzelfogható választ fogunk kapni.”

Az olaj, az arany és a bitcoin szárnyal, a tőzsdei indexek zuhanóban.

A blokkláncok adatelemzésével foglalkozó Messari vezetője, Ryan Selkis egy kicsit továbbgondolta a történések lehetséges kimenetelét.

“Úgy vélem, hogy még egy mérsékelt katonai konfliktus is negatív következményekkel járna az iparágunkra. Egy ilyen globális válság esetén a bitcoin lehet az első dolog, amitől a befektetők azonnal meg akarnának válni. A pénz kivonása egyrészt visszavetheti a jelenleg folyó fejlesztéseket, másrészt a jövőben is elbizonytalaníthatja majd az ebbe befektetni vágyókat. 

Nem túl nehéz belegondolni, hogy mi történne akkor, ha ismét megjelenne egy olyan cikk, mint tavaly a New York Times-ban, ami azt pedzegette, hogy Irán miként kerülhetné meg az USA szankcióit, vagy finanszírozhatna terrorista akciókat a bitcoin használatával.

Ha 2001. szeptember 11-i események után megszavazták a Hazafias Törvényt (Patriot Act: lehetővé tette, hogy az amerikai rendfenntartó szervek bírósági végzés nélkül bárkit megfigyelhessenek), akkor könnyű elképzelni, mit tennének a BTC-vel. Amint az a Facebook Libra meghallgatásán is elhangzott: ha kiderülne, hogy a bitcoin segítségével hajtottak végre egy terrortámadást az amerikai nép ellen, egy pillanat alatt ellene lehetne hangolni az embereket és ők maguk kérnék, hogy tiltsák be a dolgot.”

Egyelőre tehát még csak közvetett bizonyítékok támasztják alá, hogy a bitcoinra egyfajta digitális aranyként tekintenének a befektetők, amiről a szakértők véleményei is megoszlanak. Annak ellenére pedig, hogy a Bitcoin egy teljesen nyílt és bárki által használható technológia, a törvényhozókat és a közvéleményt könnyedén ellene hangolhatnák azok, akiknek ez állna érdekében.

Ha szeretnéd másokkal kibeszélni a jelenlegi helyzetet, csatlakozhatsz Discord csatornánkhoz, ha pedig kihasználnád a jelenlegi volatilis időszakot, kereskedőink segítségét is kikérheted.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img