Az új EU-s jogszabály miatt költözik Panamába a Deribit

spot_img

A Bitmex egyik riválisa, a bitcoin és ethereum határidős és opciós kereskedésére lehetőséget adó Deribit néhány órával ezelőtt jelentette be, hogy Amszterdamból Panamába helyezi át a székhelyét. A tőzsde közleménye szerint nagy lehet a valószínűsége annak, hogy Hollandia a közeljövőben egy sokkal szigorúbb ügyfélazonosításra kötelező jogszabályt vezessen be, amivel az eddigieknél (felhasználónév + jelszó) sokkal több személyes adat átadását kellene kérniük az ügyfeleiktől.

A döntésnek alighanem köze lehet ahhoz, hogy ma lépett életbe az AMLD5, az EU új, pénzmosás ellenes jogszabálya. Mivel a traderek egy része alapvetően nem szívesen adná ki magáról az ebben megkövetelt személyes információkat, versenyelőnyre és új ügyfelekre tehet szert az, aki biztosítani tudja számukra, hogy továbbra is anonim módon kereskedhessenek.

Három hét múlva lép életbe az európai kriptotőzsdék kötelező ügyfélazonosítását előiró jogszabály

A Deribit a költözéssel papíron ugyan be fog vezetni egy ügyfélazonosító eljárást, de a megadott adatokat igazoló okmányfotókat csak azoknak kell majd feltölteniük, akik napi 1 BTC-nél magasabb összeget akarnak kiutalni a váltóról, vagyis lényegében a kereskedőkre bízzák, hogy igazat mondanak-e a regisztráció során.

Hogy a Deribit példáját követhetik-e majd más, az Európai Unióba bejegyzett szolgáltatók, arról még nincsenek információink. Érintett lehet például a máltai székhelyű és anonim kereskedést lehetővé tevő Binance, ami ugyan elég szabadon szokta értelmezni a rá vonatkozó jogszabályi előírásokat, ám ha nincsen más lehetősége, a számára fontos piacokon (például Szingapúrban) hajlandó alávetni magát a törvényeknek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img