Bitcoin: biztos befektetés és stabil menekülőeszköz?

spot_img

Születése óta folynak a viták arról, hogy a bitcoin az aranyhoz hasonló módon betöltheti-e, egy biztonságos pénzügyi menekülőeszköz szerepét. Az elmúlt hetekben a bitcoin árfolyama pozitívan reagált a megnövekedett gazdasági és geopolitikai kockázatokra, amelyek empirikus bizonyítékként szolgálhatnak ennek a kérdésnek az eldöntéséhez.

A napokban három fontos esemény kínált lehetőséget arra, hogy az Egyesült Államok és Irán közötti konfliktus kapcsán vizsgálatnak vessük alá a bitcoin árfolyamának viselkedését.

(1.) 2020. január 3-án, 01:00-kor több nemzetközi híroldal is beszámolt arról a légicsapásról, amit az Amerikai Egyesült Államok elnöke rendelt el, egy magas rangú iráni vezető, Qasem Soleimani vezérőrnagy ellen.

Miközben az arany és az olaj árában azonnal tükröződött a konfliktus kapcsán kialakuló bizonytalanság, a bitcoin árfolyama csak mintegy három órás csúszással reagált az eseményre. Tekintettel arra, hogy a kriptovaluta piac mérete még eltörpül a hagyományos befektetési eszközök világa mellett, több elemző is felvetette, hogy noha a bitcoin alapvetően rendelkezhet egy biztonságos pénzügyi menekülőeszköz tulajdonságaival, fiatal ökorendszere még nem elég hatékony ahhoz, hogy azonnal reagáljon egy ilyen globális eseményre.

Mások éppen ellenkezőleg vélekedtek a történtekről. A bitcoin árfolyamának stabilitása szerintük egyértelműen bizonyította, hogy az teljes mértékben függetleníteni tudja magát a külső behatásoktól. Rámutattak, hogy már számtalanszor bebizonyosodott az, hogy a bitcoin árfolyama bármiféle katalizáló hírek nélkül is képes hatalmas kilengéseket produkálni, melyeket első sorban a belső piaci erők működése (a tőzsdéken megnyitott, illetve likvidálódó tőkeáttételes pozíciók) és nem a hírek és bejelentések szoktak kiváltani.

A dróntámadás hatásainak vizsgálata során tehát nem vonhatunk le egyértelmű következtetést arról, hogy összefüggés van-e az esemény és a bitcoin árfolyamának viselkedése között.

(2.) A vizsgálat szempontjából második fontos eseményre 2020. január 7-én, 23:43-kor került sor, amikor Irán rakétákat lőtt ki egy Irakban működő amerikai támaszpontra, hogy ezzel torolja meg Soleimani halálát. Ez egyértelműen a háborús helyzet eszkalálódását jelentette.

Talán a térségre és a piacok reakcióira irányuló fokozott figyelemnek köszönhetően, de a bitcoin árfolyama ez alkalommal már sokkal gyorsabban reagált a bejelentésre, és az olaj valamint az arany árfolyamával összhangban kezdett el emelkedni. Ez a mozgás sokkal kiegyensúlyozottabb volt, mint a hétköznapokban megszokottnak tekinthető éles kilengések. Egy hirtelen ugrás helyett, egy több órán át tartó, egyenletesen növekvő emelkedést figyelhettünk meg, ami már a biztonságos menekülő eszköz narratívát erősítette.

(3.) Az elemzés során vizsgált harmadik esemény Trump elnök egy nappal később megtartott, 2020. január 8-án, 16:27-kor kezdődő beszéde volt, amiben kijelentette, hogy egyetlen amerikai sem sérült meg az iráni válaszcsapás során és hogy országa “készen áll megbékélni azokkal, akik szintén erre törekszenek.”

A helyzet normalizálódása és a beszéd után szinte azonnal bezuhanó bitcoin árfolyam sokak szerint fontos mérföldkövévé vált a kriptopénz 11 éves történelmének, ami ismét villámgyorsan lekövette a hagyományos piacok reakcióját és ezzel tanúbizonyságát tette annak, hogy a kockák varázslatos internetpénzének irányából, megtette az első lépéseit egy legitim befektetési eszközzé válás útján.

Hogy ez mit is jelent pontosan, és hogy a katona- és politikai feszültségek miért is kelthetik fel a befektetők érdeklődését a bitcoin és az arany iránt?

A bizonytalanságok mindig is növelték a menedék jellegű eszközök vonzerejét és a fentebb vázolt események, még ha rövid időre is, de negatívan befolyásolták az elérhető reálhozamokra vonatkozó kilátásokat, amivel szemben az arany és a bitcoin árfolyamának emelkedése jó védettséget jelentett a piaci szereplők számára. A bitcoin idei felezési eseménye miatti erős spekulációs hangulat, csak tovább fokozta a hatást, ami a bitcoin árfolyamának rendkívül erős reakciójához vezetett.

A bitcoin árfolyama az idei évben már 30%-kal, $6935-ról egészen $8893-ig emelkedett. Azok, akik szeretnének maguknak bitcoint vásárolni, a bankszámlás és bankkártyás utalások mellet, még több népszerű online fizetési szolgáltatást is támogató Kriptomat oldalán keresztül tehetik meg az első lépéseiket.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img