Trillbit: jöhetnek a hangalapú bitcoin tranzakciók?

spot_img

Két évvel ezelőtt egy mérnök éppen egy taxiban üldögélt, amikor fültanúja volt annak, hogy a rádióban a két sofőr egy URL-címet diktál le egymásnak.

Mégis ki a fene tudná ezt menet közben feljegyezni? – tette fel magának a kérdést.

Ez az élmény vezetett a bostoni székhelyű startup, a Trillbit megalapításához, ami hanghullámok segítségével teszi lehetővé az adatátvitelt, például okostelefonok, drónok vagy fizetést lehetővé tevő eszközök között.

“Egy automatizált drón például egy “pinggel” jelezhetné egy platformnak, hogy készen áll az összekészített csomagok átvételére, amit az egy “ponggal” nyugtázhatna. Ennek a módszernek az előnye a bluetooth vagy NFC technológiával szemben az, hogy az adott cégnek nem kell az ezek használatát lehetővé tevő chipeket megvásárolnia. Ma már több hangszóró létezik a világon, mint ahány ember, amiket könnyen és olcsón munkára lehetne fogni.

Ez a fajta adatátvitel az emberi fül számára nem hallható tartományban is elvégezhető, így egy kávézóban például úgy valósulhatnának meg a hangalapú fizetések, hogy közben az itt található hangszórókból akár zene is szólhatna. Ha a telefonunkkal fizetnénk, a közötte és a pénztárgép közötti hangjelzéseket senki sem hallaná meg.”

A Trillbit bemutató videóján több érdekes felhasználási mód is látható, többek között egy zajos bevásárolóhelyen történő fizetés és ez jármű hang alapján történő beazonosítása is.

A cég a jövőben más blokkláncokat és kriptovalutákat fejlesztő startupokkal is szeretne együtt dolgozni, hogy a privát kulcsok hangalapú aláírására is megoldást találjanak. Meglehet, hogy a jövőben hosszú kódsorok másolgatása helyett, csupán csak egyetlen szavunkba fog kerülni, hogy a bitcoinjainkat átutalhassuk valakinek? Ígéretesen hangzik.

Ha szeretnél többet is megtudni a kriptopénzek és a blokkláncok alapjairól, iratkozz fel ingyenes tanfolyamunkra.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img