A teljes XRP mennyiség 5%-ának eladására készülhet az egyik alapító

spot_img

Egy tranzakciós adatokat kutató elemző szerint az XRP egyik alapítója, Jed McCaleb 2014 óta mintegy egymilliárd XRP-t adhatott el, és további ~5 milliárd értékesítését tervezheti, ami a teljes XRP mennyiség 5%-a.

McCaleb 2012-ben egyike volt az OpenCoin létrehozóinak, amit ma már mindenki Ripple/XRP néven ismer. Alapítóként a teljes XRP mennyiség 9.5%-át kapta meg, ám később otthagyta a Ripple-t (hogy létrehozza a Stellart), távozásakor pedig aláírt egy olyan nyilatkozatot, ami 7 éven keresztül szabályozta, hogy évente maximálisan mennyit értékesíthet a birtokában lévő tokenek közül.

A McCaleb által értékesített XRP-k száma, ezek dollárban kifejezett értéke, avg: átlagos értékesítési árfolyam

Amikor 2014 májusában McCaleb bejelentette, hogy el akarja adni a birtokában lévő coinokat, az XRP árfolyama néhány napon belül közel 60%-ot esett. A korlátozás 1. éve 2014 volt, a hét éves határidő tehát valamikor az idei évben fog lejárni.

McCaleb a tokenjeinek egy részét elajándékozta, ám a még mindig nála lévő 5 milliárdos résszel ma is komoly eladási nyomás alá helyezhetné az XRP-t. Az elmúlt öt év során 134 millió dollár értékű tokent értékesített, ebből 5.5 milliót az elmúlt hetekben.

Ha a jövőben is a korlátozásnak megfelelő ütemben adogatná el a részesedését, további 20 évig tartanának ki a készletei, a bevezetőben említett elemző viszont arra figyelmeztet, hogy a befektetőknek nem szabad figyelmen kívül hagyniuk azt, hogy McCaleb a szerződésének a lejárta után bármikor képes lehet arra, hogy akár egymaga is döntő hatással legyen az XRP árfolyamára.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img