Az OKEx elégette tokenjeinek 70%-át

spot_img

Amikor a ‘legnagyobb forgalommal rendelkező tőzsde’ kifejezést használjuk, azt többféleképpen is lehet értelmezni. A legnagyobb bitcoin kereskedési forgalmat bonyolító váltó például a Bitmex, de itt határidős szerződéseket adnak-vesznek egymás között a traderek, amiket nem lehet egy az egyben összevetni a hagyományos piacokon folyó ügyletekkel.

Ha a hagyományos (spot) váltókról beszélünk, és nem vesszük figyelembe az egyre másra szaporodó kamu (wash trading) oldalakat, akkor rendszerint 3 tőzsde nevével találkozhatunk újra és újra a forgalmi ranglisták élén. Ezek a Binance, a Huobi és az OKEx. Ők azok, akikről már régóta tudni lehet, hogy nagyszámú és valós ügyféllel rendelkeznek.

Csúcsforgalom a senki földjén

A Binance-el kapcsolatos történésekről rendszeresen olvashattok az oldalunkon. A Huobiról már ritkábban ejtünk szót, noha kereskedőink közül Balage időről-időre meglovagolja, a csak itt elérhető altcoinok által gerjesztett hullámokat.

Huobi: állami hátszéllel loboghat tovább a vörös tűz

A harmadik OKEx-ről tényleg csak elvétve ejtünk szót, ám tegnap sikerült egy olyat lépniük, ami vetélytársaikat is döntéskényszerbe hozhatja.

Akárcsak a Huobi és a Binance, az OKEx is régóta tervezte, hogy létrehozza saját blokkláncát, az OkChain-t. Az ehhez vezető út egyik fontos mérföldkövét, a teszt net indulását végül a tegnapi napon jelentették be, ezt azonban egy másik hírrel is megfejelték: elégették a tőzsde tokenjeinek 70%-át.

Az OKB tokenből eddig összesen egymilliárd darab létezett, amiből 300 milliót hoztak forgalomba, a maradék 700 milliót viszont félretették és elzárva tartották. Akárcsak a Binance, úgy az OKEx is arra fordította bevételeinek egy részét, hogy negyedévente elégesse, vagyis megvásárolja és egy érvénytelen címre küldve megsemmisítse a tokenjeit, a tegnapi nap folyamán ezért már csak ~286 millió OKB volt elérhető.

Így aztán bombaként robbant a hír, hogy a jövőben már nem is lesz ennél több, csak kevesebb. A tokenégető program folytatása mellett, a tőzsde vezetése úgy döntött, hogy az eddig forgalomba nem hozott 700 millió tokent megsemmisítik. A bejelentésre az OKB értéke 45%-kal emelkedett.

A két riválissal összevetve, az OKEx tokenjeinek összértéke ezzel jóval alacsonyabbá vált. Míg a BNB 3.5 milliárd, a Huobi Token pedig 1 milliárd dolláros piaci részesedéssel rendelkezik, az OKB coinok összértéke 350 millió dollárra csökkent. Kíváncsian várjuk, hogy vajon más tőzsdék követik-e majd az OKEx példáját.

Tőzsde tokenek a CoinMarketCap Top 100-as listájáról:

  • Binance (BNB): 9.
  • Huobi (HT): 19.
  • Bitfinex (LEO): 20.
  • OKEx (OKB): 34.
  • FTX (FTX): 38.
  • Synthetix (SNX): 47.
  • ZB Token (ZB): 48.
  • Kucoin Shares (KCS): 60.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img