Kriptók + nagypolitika, hírösszefoglaló

spot_img

Trump azt szeretné, ha a titkosszolgálat visszakerülne a Pénzügyminisztérium alá, mégpedig a kriptopénzek miatt.

Az Egyesült Államok Titkosszolgálata az Államok vezető tisztségviselőinek védelmét látja el és bűnügyi nyomozásokat folytat. Eredetileg, 1865-ös alapításakor még a pénzhamisítás elleni fellépés volt a fő területük, ezért a pénzügyminisztériumhoz tartoztak egészen 2002-ig. Akkor a küldetésük már az Államok pénzügyi és fizetési rendszereinek védelme lett, többek között az elektronikus támadásokkal szemben is. A Kongresszus a szeptember 11-et követő intézkedések keretében elvette a Pénzügyminisztériumtól az ügynökséget és az újonnan felállított Belbiztonsági Minisztérium alá rendelte azt.

A Trump kabinet nemrég kiadott új költségvetési tervében az ügynökség visszakerülne a Pénzügyminisztérium alá. Így írnak:

“Az elmúlt évtizedek technológia előrelépései, mint a kriptopénzek megjelenése, vagy a nemzetközi pénzpiacok egyre növekvő összekapcsolódása, egyre komplexebb bűnügyi szervezeteket szült. Világos lett, hogy a erős a kapcsolat a pénzügyi és az elektronikus bűncselekmények között, valamint a „rogue” államok finanszírozása között.”

Az indoklás szerint az ügynökség a pénzügyminisztérium többi ágával összedolgozva hatásosabban és olcsóbban tudná végezni a munkáját.

Az Egyesült Államokban továbbá a héten a pénzügyi bizottság kérdezgette a FED elnökét, Jerome Powellt a digitális valutákról. 

Powell nem mondta ki határozottan, de meglebegtette, hogy a párhuzamosan kialakuló gazdasági rendszerek nemzetbiztonsági fenyegetést is jelenthetnek a jövőben. Ezért a FED-nek fel kell készülnie arra az eshetőségre is, ha az emberek villámgyorsan áttérnek egy új digitális valutára – erre pedig a Facebook Librája ébresztette rá őket – mondta Powell.

A FED elnöke amellett áll, hogy meg kell őrizni az amerikai dollárt a világ fő tartalékvalutájaként – egy digitális valuta megalkotása pedig nem biztos, hogy ezt bármiben tudná segíteni. Először is a digitális pénzeknek le kell gyűrniük a nehéz kérdéseket, mégpedig a biztonság és az adatvédelem körül. Kínának azért van ekkora előnye ebben a témában – mondta Powell, mert ezek a kérdések nem olyan fontosak számára, mint Amerika vagy más nemzetek számára.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img