Coinmint: bitcoinbánya vethet véget az évtizedes barátságnak

spot_img

A Coinmint Észak-Amerika legnagyobb bitcoin bányája, amit 4 évvel ezelőtt két gyerekkori barát hozott létre. Miközben az iparág többi szereplője a májusi felezési eseményre készül, addig közös vállalkozásukat a megszűnés veszélye fenyegeti, egyikük célja ugyanis nem kevesebb, mint a társaság teljes vagyonának felszámolása.

Az időzítés meglehetősen szokatlannak tűnhet, hiszen a bitcoin árfolyama az elmúlt egy év során közel megtriplázódott. Ezt sok előretekintő bányászcég igyekeszik is kihasználni, hiszen egy felfelé tartó menetelés során sokkal könnyebben nyílhat meg az érdeklődő befektetők pénztárcája. A Coinmint története azonban éppen egy ilyen időszakban érhet véget, az alapítók talán öröknek hitt barátságával egyetemben.

A céget 2016-ban, 25 000 – 25 000 dolláros befektetéssel hozta létre Ashton Soniat és Prieur Leary, akik tinédzser koruk, a 80-as évek óta ismerik egymást.

A Coinmint a bitcoin árfolyamának akkori emelkedésével a szó szoros értelmében aranybányává vált. Miközben a BTC ára 2017 végére megharmincszorozódott, ők egy 1300 hektáros alumíniumkohóban berendezkedve kezdtek bele Észak-Amerika legnagyobb bányászfarmjának felépítésébe.

A tervezés során alighanem alábecsülték a kriptopiac egy esetleges korrekciójának kockázatait, ami a 2018-as, ~80%-os visszaesés során hatalmas terhet rótt a cégre. A Coinmint többféleképpen is megpróbált talpon maradni, többek között egy saját token kibocsátására is kísérletet tett. Ennek tulajdonosai egy bizonyos hash rate-nyi tulajdont szerezhettek volna az itt kibányászott BTC-ből, de ezekből végül egyetlen darabot sem sikerült eladniuk.

Az a kisváros is beperelte őket, ahol egy másodlagos bányát hoztak létre, de aminek energiafelhasználása miatt, a helyi áramszolgáltató végül a település lakosaival kezdte el megfizettetni a hálózat fokozott igénybevételének költségeit.

A nehézségek szépen lassan felőrölték az alapítók barátságát, így amikor egy befektetői csoport 80 millió dollárt ajánlott volna a Coinmintért, egyikük azonnal kapott volna a lehetőségen, a másik azonban nemet mondott az ajánlatra. Később hasonló körülmények között került elutasításra egy 60 millió dolláros és egy kínai befektetői kör ajánlata is

Ashton és Leary

“Ashton mindig is kockázatvállalóbb volt mint én. Bevallom javarészt az ő érdeme, hogy elértük azt amit eddig, de én már nem bírom elviselni az ezzel járó feszültséget.” – mondta Leary, az egyik társalapító.

Vele szemben Ashtonnak, ez a véleménye:

“Az induláskor valóban fele-fele arányban tettünk pénzt a cégbe, de ezt követően mindent én finanszíroztam. Learynek nincs joga beleszólnia abba, hogy hogyan intézzem a cég ügyeit.” 

És valóban, a Coinmint könyvelése alapján Ashton Soniat a személyes vagyonából mintegy 20 millió dollárt kölcsönzött a cég számára.

“Valóban Ashton intézte a pénzügyeket, de én találtam meg a telephelyünket, ami nélkül semmink sem lenne. A Coinmint ugyan tényleg jobb helyzetben van, mint sok más bányász vállalkozás, de annak, aki fel akarja venni a versenyt a kínaiakkal, sokkal mélyebb zsebekre lenne szüksége.” – tette hozzá Leary, aki végül úgy döntött, hogy bírósági keresetet nyújt be és a cég felszámolását kéri. Úgy gondolja, hogy a Coinmintet csak jelentős anyagi befektetéssel lehetne tovább üzemeltetni, és ő az ebből eredő kockázatoknak már nem akarja kitenni magát.

A per ellenére, a Coinmint egyelőre tovább üzemel. Ashton egy BitOoda nevű brókercéggel karöltve továbbra is igyekszik befektetőket szerezni a telep működésének finanszírozásához. A BitOoda vezetője szerint:

“Az ilyen fajta vállalkozásokhoz szinte lehetetlen hagyományos banki kölcsönöket felvenni, mert ők még nem értik azt, hogy mi is az a Bitcoin, viszont több tízmillió dollárnyi magánbefektetői pénz vár arra, hogy részesedést szerezhessen a cégből. Sajnálom, hogy megromlott az alapítók viszonya, én továbbra is azon leszek, hogy megoldjuk ezt (a pénzügyi) problémát.”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img