Tőzsdezárás után esett a bitcoin

spot_img

Izgalmas képre leltünk az interneteken böngészve, a CNBC “Fast Money” című műsorából készült a lenti screenshot. A felirat szerint “tőzsdezárás után esett a bitcoin”, egy mondat, ami mindenkinek mosolyt fakaszt az arcára, aki egy kicsit is érti a tőzsde, és a kriptopénzek világát.

Tény és való, a “klasszikus” tőzsdei kereskedés során valóban fontos az “after hours” fogalma, arra a kereskedési időszakra utal, ami a tőzsdék “nyitvatartása” utáni munkára ad lehetőséget, ez tipikusan a délután négy, és este nyolc óra közötti sáv. Például a New York Stock Exchange (NYSE), és a Nasdaq is reggel reggel 9:30, és délután 4 között működnek, az ezt követő időszakról van szó.

Az after hours során úgynevezett ECN-ek, vagyis Electronic Communication Network-ök adnak lehetőséget a megbízásokra, általában a kereskedésre, ez a “post-market”-nek is nevezett kereskedési típus a kilencvenes évekig főként az intézményi befektetők privilégiuma volt, mára azonban már általánosan használt.

Midebből jól látszik: egészen más világról volt, és részben még van is szó, mint amit az interneten szocializálódott generáció megismert. A volumen lényegesen kisebb az after hours során, ugyanez vonatkozik az úgynevezett pre-market, tehát a 9:30-as nyitás előtti kereskedési lehetőségekre is, hiszen ilyenkor jóval kevesebben dolgoznak.

A kriptopénzek világának fontos ismérve, ahogy azt az ingyenes KriptoSuli leckesorozatunkban is bemutattuk, hogy 0-24 “üzemről” van szó, egy kriptopénz kereskedőnek nem kell például azért aggódnia, hogy mi történhet a “papírjaival” a zárás utáni időszakban, ha közben érkezik egy fontos hír.

Visszatérve a CNBC műsorára, nyilván a klasszikus tőzsdézésben szocializálódott szerkesztők követtek el egy apró bakit, a BTC aktuális esését látva rápillantottak az órájukra, látták, hogy már elmúlt négy óra, gondolkodás nélkül be is gépelték a képernyő alján megjelenő információt. A világ egyszerre gyorsan, és lassan változik, de valószínűleg ez így van jól.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img