Coinbase: a kripto bank

spot_img

A Forbes magazin a héten egy hosszabb anyagban mutatta be a Coinbase-t és annak alapítóját, Brian Armstrongot. A következőkben ennek a portrénak az összefoglalóját olvashatjátok el, amiben a céggel kapcsolatos, eddig talán kevésbé ismert részleteket emeltük ki számotokra.

Brian Armstrong

Armstrong a kaliforniai San Jose-ban nőtt fel és egy texasi egyetemen szerzett programozói diplomát. Már fiatal korában is megmutatkoztak vállalkozói hajlamai: gyerekként cukorkákat árult az iskola udvarán, később pedig számítógépek javításával és újraeladásával is foglalkozott.

Később az AirBnB-nél dolgozott programozóként, amikor megismerkedett a Bitcoinnal. $1000 értékben vásárolt magának BTC-t, aminek árfolyama akkor éppen $9 körül mozgott, ám nem sokkal később visszaesett $2-ra. A bányászat már a kezdetektől fogva hidegen hagyta, de a coinok tárolása, a kulcsok védelme, valamint a tranzakciók lebonyolítása megmozgatta a fantáziáját. Az egészet egyszerűnek találta, de úgy vélte, hogy még egy gyakorlottabb felhasználó is könnyen véthet olyan hibát, ami miatt elveszítheti a bitcoinjait.

Eleinte a szabadidejében kezdett el coinok tárolását és küldését segítő programokat készíteni, majd 2012-ben megismerkedett egy Goldman Sachs-es bankárral, Fred Ehrsammal, aki segített neki befektetői pénzt szerezni a Coinbase megalapításához. Az indulást egy $150 000-os támogatás tette lehetővé. A cég ma 8.1 milliárd dollárt ér, 35 millió ügyféllel rendelkezik és 21 milliárd dollár értékű kriptopénz tárolásáért felel.

Armstrong már az induláskor úgy döntött, hogy elveti a Bitcoin korai időszakára jellemző intézményellenes hozzáállást, így maga a Coinbase is inkább egyfajta digitális bankként lett felépítve.A cég központi irodáját 41 fős biztonsági csapat védi, a náluk elhelyezett digitális értéktárgyak ellenértékét pedig a londoni Lloyd’s Banknál elhelyezett biztosítási fedezet, valamint az amerikai törvények által szavatolt FDIC betétbiztosítási alap szavatolja (Ez utóbbi 100 000 dolláros kárig garantálja az amerikai ügyfeleik esetleges kártalanítási igényeinek kielégítését.)

A különböző törvényeknek és jogszabályoknak való megfelelésért egy 55 fős, kifejezetten erre a célra létrehozott stáb felel, akik jelentéseket készítenek és küldenek az amerikai adóhatóságnak mindenkiről, aki egy évben 200-nál több trade-et, vagy $20 000-nál nagyobb összeget meghaladó kereskedési tevékenységet végez.

A Coinbase a bevételeinek nagy részét a rajtuk keresztül végrehajtott vásárlások és eladások után származó jutalékokból, valamint a vételi és eladási árak közötti árrések kihasználásából (spread) szerzi. Díjaik átlagosan 2% (a Coinbase.Pro platformon 0.5%) körül alakulnak, ami 20-szor annyi, mint amennyit például a rivális Binance kér el az ügyfeleitől, de ezért cserébe  egy teljesen szabályozott módon üzemelő felületet kínálnak, Cz-ék szürke zónában mozgó máltai offshore paradicsoma helyett.

Hogy ez mennyire számít most vonzó ajánlatnak? A Coinbase tavalyi forgalma 80 milliárd dollár körül alakult, a Binance-é azonban meghaladta az 1000 milliárdot.

Októberben készített, tőzsdei alapjutalékokat rangsoroló táblázatunk.

Hátránya ellenére, a Coinbase bevételei az idei évben elérhetik a 800 millió dollárt is, befektetéseik miatt azonban ez a pénz rekordsebességgel távozhat a cégtől. Saját pénzügyi alapjuk folyamatosan keresi a leginnovatívabb megoldásokat fejlesztő startupokat, aminek keretében már több, mint 60 másik kriptós cégbe vásárolták be magukat. Emellett pedig folyamatosan terjeszkedik fő brandjük is, ami világszerte már több, mint 1000 alkalmazottat foglalkoztat.

“A befektetéseink kockázatos fogadások a jövőre, melyek közül nem mindegyik fog bejönni, de hol tartanánk, ha nem mernénk nagyot álmodni.”

Armstrong bízik benne, hogy a kriptopénzek felhasználói tábora a most becsült 50 millióról, 10 éven belül eléri az egymilliárd főt.

Noha ezen folyamat során, a Coinbase idővel a hagyományos pénzintézetek egyik potencionális vetélytársává válhat, a cégnek a maga nemében egyedülálló megállapodást sikerült kötnie a pénzügyi óriás Visa-val. Amellett, hogy a Coinbase ügyfelei a váltó saját bankkártyáját már a világ 46 millió elfogadóhelyén használhatják fel fizetésre, a cég maga is kibocsátói jogosultságot szerzett, vagyis más kriptós startupok számára is lehetővé teheti, hogy azok saját kártyáikkal piacra léphessenek.

“Amikor létrehoztam a Coinbase-t, még senki sem hitt abban, hogy a blokkláncból lehet valami, de ma már a legnagyobb tech cégek és kormányzatok fektetnek a fejlesztésébe. Mondjuk úgy, hogy elég kedvezőek a kilátásaink.”

Mától Magyarországon is elérhető a Coinbase Visa kompatibilis bankkártyája

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img