Másfél milliárd emberhez került közelebb a kripto hétfő óta

spot_img

Rég volt ennyire jó hete a kriptopénzek területének, legalábbis ami a fundamentumokat illeti. Annak ellenére, hogy a bull run nem akar -újra- elindulni, legalábbi “döcög” egy kissé a piac, fontos fejleményekről értesülhettünk az elmúlt öt nap során. Egy óriási, és két kisebb, ám világgazdasági súlyát tekintve igenis jelentős ország más-más megközelítéssel, de nagyot haladt afelé, hogy a kriptopénzek az életünk legitim részét képezhessék.

India

Az 1,3 milliárd lelket számláló ország legfelsőbb bírósága semmissé tett egy korábbi határozatot, mely megtiltotta a bankok számára a kriptopénzekkel kapcsolatos tranzakciók végrehajtását, egészen pontosan alkotmányellenesnek minősítette. A 2018-ban bevezetett rendelkezés hatására minden, kriptopénzekhez kötődő gazdasági tevékenységet végző szervezet, elsősorban természetesen kriptopénztőzsdék számlái befagyasztásra kerültek, ezzel gyakorlatilag lehetetlenné téve a működésüket.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az ázsiai országban megszűntek volna létezni a kriptopénzek, peer-to-peer platformok kerültek előtérbe, melyek nem igényelnek tradicionális banki szolgáltatásokat.

Mindenesetre nagy, legalábbis fontos lépésről van szó, hiszen a hatalmas országban mostantól -egy következő tiltásig legalábbis- ismét fejlődésnek indulhat az ipar. India nem csupán nagy, de óriási szegénységgel is kűzd, így sokaknak nyújthatnak vonzó alternatívát az alacsony tranzakciós díjakkal, kizárólag okostelefonnal, akár lakcím nélkül is használható kriptopénzek.

Az indiai legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősítette a kriptopénz ellenes szabályozást

Németország

Bár alig 83 millió lakosával Németország szinte eltörpül India mellett, a gazdasági súlya annál nagyobb, az EU motorjának is tartott gazdaság tradicionálisan erős, sőt, meghatározó szerepű az egész európai térségben. Németország ezen a héten úgy döntött, hogy legális pénzügyi eszköznek minősíti a bitcoint, ezzel végérvényesen “kifehérítve” az eddig szükre, vagy egyenesen fekete gazdasági megítélésű kriptopénzt.

Bár az új szabályozás azt is kimondja, hogy nem tekinthető a bitcoin, és általában a kriptopénzek sem hivatalos pénznek, azonban az új státuszuk elismeri ezeket az eszközöket mint befektetési lehetőség, fizetésre alkalmasak, “digitális vagyontárgy”-ként értelmezhetőek.

Transzferálható, tárolható, kereskedhető, ez a három meghatározás is fontos, hiszen “rendet tesz a fejekben”, sokan a tiszta szabályozás híján nem tudták, hogy miként tekintsenek a kriptopénzekre, ahogy az sem volt világos eddig sokaknak, hogy egyáltalán legális-e kriptopénzekkel foglalkozni. A német definíció precíz, hiszen azzal indít, hogy a kriptopénzeket nem központi bank, vagy valamilyen nyilvános szerevezet “hozza létre”, ennek megfelelően “garanciavállalás” sem áll mögöttük.

Németország: a Bitcoin törvényes pénzügyi eszköz

Dél-Korea

Ismét Ázsia, az 53 milliós ország bár akkora gazdasági jelentőséggel nem bír a maga régiójában, mint Németország Európában, mégis fontos szereplőről van szó. 182 igen, 0 tartózkodás, és 0 nem mellett ezen a héten az ország törvényhozása megszavaza a “különleges pénzügyi tranzakciókról” szóló törvényt, ezzel sokat téve a piac fejlődéséért.

A jövő márciustól életbe lépő törvény meghatározza a kriptopénztőzsdék működését, hat az ICO-k szervezőire, a tárcákat fejlesztő cégekre, és a kriptopénz befektetéseket kezelő alapokra egyaránt, hiszen mindannyiuknak csatlakozniuk kell a személyazonosítást biztosító rendszer. Előírja a pénzmosás, és terrorizmus ellenes szabályozások betartását is, ez mind-mind elősegíti, hogy a kriptopénzekhez kötődő szervezetek a gazdaság legitim, elfogadott részét képezhessék.

Dél-Korea legalizálta a kriptopénzeket

A piaci reakció

A jelenleg 262 milliárd USD összértékű piac különösebben nem reagált a fenti hírekre, az viszont kétségtelen, hogy a hosszútávú fejlődést jelentősen elősegítő -legalábbis nem akadályozó- lépésekről van szó, ennek méltán örülhet minden befektető és kereskedő.

Az elmúlt négy és fél nap bitcoin árfolyamgörbélyét áttekintve nehéz eldönteni, hogy az elmúlt hetekben amúgy is éledező piac újabb enyhe felfutásáról, vagy a hírek hatására bekövetkezett növekedésről van-e szó. Ha szeretnéd jobban érteni, hogy mi a kriptopénz kereskedés lényege, iratkozz fel az ingyenes KriptoSuli leckesorozatunkra, válj kereskedővé te is!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img