Likviditási válság

spot_img

A koronavírus-járvány miatt a világ minden tőzsdéje meredek zuhanásba kezdett. Ezt lekövette a hagyományosan biztonságos befektetési eszköznek tartott arany és sajnos a kriptopiacok is. A bitcoin árfolyama ma éjjel 4400-ig zuhant.

De az aranynak éppen az ilyen időszakokban kellene menedéket nyújtania és jól teljesítenie és valami hasonlót várnánk el a bicointól is, nem? – tehetjük fel a kérdést.

Amikor a piacok újabb és újabb csúcsokat döntenek, látszólag mindenre van pénz, ez azonban a válság legkisebb jelére eltűnhet a piacokról. Hiába érnek sokat egy vállalat részvényei, ha nincs aki megvegye őket.

Ilyenkor az ezeket birtokló befektetők és pénzügyi intézmények könnyen pénzügyi problémákkal szembesülhetnek. Mivel a rövid távú kiadásaikat (például a tőkeáttételes pozícióik letétjeit) mindenképpen fedezniük kell, hamar döntéskényszerbe kerülhenek: vagy lenyelik a veszteségeiket, vagy bízva egy hamarosan bekövetkező emelkedésben még több pénzt fektetnek beléjük, hogy ezzel elkerüljék a likvidálódást.

Mivel a piacról eltűntek a könnyen és szabadon felhasználható pénzügyi források, a kiválasztott kereskedési pozíciók megőrzését csak egy, vagy több másik pozíció eladásából lehet finanszírozni, ezért egy ilyen időszakban rövidebb távon mindenki válogatás nélküli őrült eladásokba kezdhet. A pánik idején nem számítanak a fundamentumok, így például az arany sem menekülhet meg attól, hogy készpénzre váltsák. Ezt történt például a 2008-as gazdasági válság idején is és valószínűleg ez történik meg éppen most is. Az arany, akárcsak minden más, a napokban meredek esésbe kezdett. Sajnos jelenleg hasonló lehet a helyzet a bitcoinnal is, ami szintén a likviditási krízis egyik áldozatává válhatott.

A pánikot követő időszakokban az erős fundamentumokkal rendelkező befektetési eszközök lehetnek az elsők, amelyek talpra állhatnak. Az arany 2008-as eladási hullámát például egy több éven át tartó emelkedési időszak követte.

Az arany 2008-as likviditási krízise, majd felemelkedése

Ez lehet majd az az időszak, ahol a bitcoin is bizonyíthatja, hogy meg tud-e majd felelni az általa támasztott elvárásoknak és a képes lesz-e egy új alternatívát nyújtani a világ számára.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img