Így táncolt a bitcoin az amerikai jegybank éjjeli bejelentésére

spot_img

Az amerikai jegybank kétségbeesetten próbálja menteni a menthetőt, és megállítani a tőzsdék napok óta tartó zuhanását. A FED ma éjjel ennek kapcsán több fontos döntést is meghozott, amelyek egy rövid időre a bitcoin árfolyamában is éreztették a hatásukat.

A jegybank 0%-ra csökkentette az irányadó kamatot és bejelentette, hogy 700 milliárd dollár értékű állampapírt fog visszavásárolni a piacokról, amivel beindul az úgynevezett mennyiségi lazítás (Quantitative Easing) folyamata. Hogy ez pontosan mit jelent, azt egy korábbi cikkünkben már részletesen is elmagyaráztuk, de röviden: még több vécépapír…akarom mondani pénz nyomtatását.

EKB airdrop: havonta 20 milliárd euró ingyenpénz a bankoknak

(Megjegyzés: 2008. októberében George Bush szintén 700 milliárd dollárt pumpált a bankrendszerbe, hogy megpróbálja megmenteni az amerikai gazdaságot. A Bitcoin néhány héttel később, éppen ennek a mostanihoz hasonló mentőcsomagnak az árnyékában jött a világra.)

Ami azonban a fentieknél is nagyobb horderejű lehet, hogy a FED mindezek mellett 0%-ra csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját, ami azt jelenti, hogy a pénzintézetek a jövőben az összes náluk elhelyezett pénzt felhasználhatják arra, hogy hiteleket helyezzenek ki.

A döntésekkel rövid távon a további költekezést szeretnék ösztönözni, hogy ezzel állítsák talpra a bezuhanni látszó gazdaságot, ám az előrejelzések szerint a piacok negatívan fogadták a bejelentést, és a legnagyobb indexek várhatóan 5%-os mínuszban nyitják majd a hétfői kereskedési napot.

A FED döntésére a kriptopiacok is reagáltak. A bitcoin magyar idő szerint este 10 óra után több, mint 14%-ot emelkedett és megközelítette a 6000 dolláros árfolyamot, ám nem sokkal később vissza is korrigált a bejelentés előtti 5200 dolláros szintre.

Érdekesség, hogy a növekedés éppen a chicagói CME nyitásáig tartott, ami a legnagyobb olyan hagyományos tőzsde, ami a bitcoin kereskedésére is lehetőséget biztosít. (Az elmúlt napokban megjelent hírekkel szemben a CME nem zárt be, csupán a koronavírus-járvány miatt online működésre váltott át.)

Az általánosan rossz piaci hangulatban alighanem az is szerepet játszhat, hogy a koronavírus-járvány miatt, a hétvégén gyakorlatilag fél Európa karantén alá helyezte saját magát.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img