Ilyen hatása volt a kriptopiac beesésének a tőzsdéken

spot_img

A világ tőkepiacain az utóbbi időben történt zuhanás arra kényszerítette a befektetőket, hogy a kriptopénz pozícióikat tömegesen eladják, hogy a veszteségeiket fizetni tudják – magyarázza a kriptopénzek múlt heti bezuhanásáról a Binance blogja. A posztban néhány érdekességgel is szolgál a tőzsde annak kapcsán, hogy hogyan változtak meg a piacok és a tőzsdék a crash idején. Ebből és a Skew adatgyűjtő grafikonjaiból szemezgetünk.

A piac

Egy hónap sem telt el azóta, hogy 10 500 dollárt mutatott az kijelző, a crash idején pedig 50%-ot veszített a bitcoin. A legrosszabb pillanatban nagyjából így nézett ki a grafikon:

Legutóbb tavaly decemberben állt ilyen alacsony szinten a Fear & Greed Index. A félelem és kapzsiság indexe 2018 februárja óta naponta szállítja az 5 tényező figyelembevételével készített jelzőszámát, mely segítségével képet kaphatunk a piac érzelmi állapotáról. A tartós extrém félelem a historikus adatok alapján általában jó vásárlási lehetőséget jelentenek. Viszont nem jelentik azt, hogy innen nem mehetnek lejjebb az árfolyamok.

Crypto Fear & Greed Index

A tőzsdék

Ez a jelenlegi crash jól rávilágított arra, hogy ez egy kaotikus piac, nagyrészt biztosítékok és szabályok nélkül. A tőzsdei infrastruktúrák lehaltak az óriási volatilitás és forgalom láttán. Gyakran nem tudták végrehajtani a tömeges likvidációkat. A legismertebbek közül az FTX és a BitMEX is ugyanebbe a csapdába esett, rajtuk a felhasználóik jelenlegi is igyekeznek behajtani a tőzsde hibájából elveszített pénzeket.

A megnövekedett volatilitás, a kihagyások és a nagy spreadek miatt az árfolyam vadul ingázott 6000 és 4000 dollár között, volt amikor fél óra alatt 1000$-t is ment.

Úgy tűnik egyébként, hogy pont a Binance Futures bírta a legjobban ezt a terhelést.

A kereskedők nem számítottak a dramatikus eladási hullámra

Ezt pedig onnan lehet kikövetkeztetni, hogy az open interest és az árfolyam is meredek zuhanásba kezdett, miközben a volumenek emelkedtek. Normális piaci állapotok között – medve piac idején is, folyamatosan növekvő open interest (a kintlevő szerződések volumenét méri, vagyis gyakorlatilag a megnyitott pozíciók nagyságát) párosul fokozatosan növekvő volumennel, miközben az árfolyamok esnek.

A legnagyobb kriptotőzsdék opne interest-jei iszonyú nagyot estek: 5,3 milliárd dollárról 590 millió dollárra, vagyis majdnem 90%-ot, egy hónap alatt.

forrás: Skew

Ha már a volumennél tartunk: a Binance Futures is bejegyezte történelmi rekordját, amikor az eladók ömlöttek a piacra: 9 milliárd dollárt kereskedtek össze a tőzsdén egyetlen nap alatt.

A hat legnagyobb kriptotőzsde volumene 95 milliárd dollárról 194 milliárd dollára ugrott azon a héten.

Az egyes kirptotőzsdék volumene az elmúlt közel két hónapban

Rég nem látott likvidációs hullám jött el a crash-el, kb. 1 milliárd dollárnyi long pozíciót likvidáltak a tőzsdék.

A tőzsdék biztosítási alapjai sem bírták az ütemet, a Deribit insurance fund-ja gyakorlatilag nullázódott. A többi tőzsdén viszont meglepő módon nem voltak tömeges kiáramlások – talán a technikai hibák miatt sem. A Binance-nél egy gyors tőkeinjekcióval próbálták fenntartani a biztosítási alap működését.

Az opciók már nem kellettek

A chicágói árutőzsde bitcoin opciói rekord alacsony volument produkáltak, egy nap mindössze 15 BTC értékű opció cserélt gazdát.

New York-ban sem volt rózsásabb a helyzet, ahol a Bakkt opciók volumene szinte teljesen beszáradt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img