Minecrafttal a sajtószabadságért

spot_img

Bár a szólásszabadság az alapvető emberi jogok közé tartozik, a világ több országában is aktívan cenzúráznak minden olyan tartalmat, ami negatív színben tüntetheti fel az uralmon lévőket. Korábban már mi is beszámoltunk olyan esetekről, amelyekben a blokklánc technológia nyújtott segítséget ezeknek a korlátozásoknak a kijátszására, ám a jövőben már a világ egyik legnépszerűbb játéka, a Minecraft is lehetőséget fog erre teremteni.

Aki esetleg nem ismerné, a Minecraft egy teljesen nyitott játék, amiben a játékosok egyedül, vagy a barátaikkal együtt bóklászva fedezhetnek fel egy képzeletbeli világot, gyűjthetnek nyersanyagokat és építhetnek meg bármit, amit csak el tudnak képzelni.

A Riporterek Határok Nélkül egy oknyomozó újságírókból álló nemzetközi szervezet, ami néhány nappal ezelőtt a Minecraftban indította el azt a szervert, amihez csatlakozva olyan könyveket és dokumentumokat érhetnek el a játékosok, amiket a világ egyes országaiban tiltott anyagnak minősítettek és betiltottak a helyi hatóságok.

A szervezet ezeket most egy virtuális könyvtárban gyűjtötte össze és tárta az érdeklődők elé. Az indulást követő első körben egyiptomi, orosz, mexikói, szaúdi és vietnámi újságírók munkái váltak elérhetővé a Cenzúrázatlan Könyvtárban, aminek elkészültéről több érdekes információt is megosztottak az RHN munkatársai.

Az építkezés 3 hónapot vett igénybe és 16 országból, 24 építész dolgozott rajta. A könyvtár boltozata 300 méter széles lett, amivel a való életben ez lenne a világ második legnagyobb ilyen épülete lenne.

A Minecraft könyvei csak a játék világában léteznek, ezért a hatóságok nem tudják blokkolni az ezekhez való hozzáférést. Saját könyvet bárki írhat, ám másokét nem módosíthatja. A már felvitt és jóváhagyott anyagokat egy, a játékban használt world kiterjesztésű fájlban is letölthetővé teszik, így a Minecraft esetleges betiltása esetén is hozzá lehetne férni ezekhez a tartalmakhoz, amiket offline is futtathatnak a játékosok.

A játékban megemlékeznek azokról is, akik az életükkel fizettek a cikkeik megírásáért. A mexikói részlegben található síremlék például 12 meggyilkolt újságíró történetének állít emléket. A minecraft klaszikus verziója teljesen ingyenes, a felújított változat pedig minden nagyobb online játékboltban megvásárolható.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img