JSE Coin: itt a vége

spot_img

A JSE Coin, annak hálózata és annak fejlesztőcsapata végleg berekeszti a működését. Erről maga a projekt, a Facebook- és a weboldalán számolt be, alig pár órával ezelőtt.

A JSE Coin 2017-ben indult azzal a céllal, hogy a böngészők fel nem használt erőforrásait bányászatra fogja és ezzel egy sokkal egyszerűbb és környezetkímélőbb proof-of-work rendszert honosítson meg a kriptós közösségen belül. Gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy weboldalak a JSE kódját beilleszthették a honlapjukba, az pedig felhasználta a látogatók böngészőinek erőforrásait arra, hogy JSE Coin-t bányásszon a honlap tulajdonosának. Természetesen mindez a felhasználó tudtával és beleegyezésével történt, amit akár támogatásként is fel lehetett fogni, vagyis nem egy malware programról volt szó. Ezen felül a JSE Coin-nak az volt az előnye, hogy mobilon és bármilyen gyenge gép böngészőjén is lehetett vele bányászni.

A végleges leállás kiváltó oka a tőkehiány volt. A weboldalon közölt hírből az derült ki, hogy a csapat túl későn bonyolította le az ICO-ját és mindig éppen csak megmenekültek saját tőkéből a bedőléstől. Ennek ellenére folytatták a fejlesztést, ahogy csak lehetőségeikhez mérten tudták.

A 2017-es év vége óta viszont elég reményvesztett lett a helyzet. A kriptopiacok bezuhanása akkor rendkívül negatív hatással volt a JSE Coin-ra, a likviditásukra és a „token economics”-ra. Az organikus növekedés azóta nagyon lelassult, emiatt nem tudtak olyan számokat produkálni, ami vonzóvá tehette volna őket egy-egy befektető számára.

A jelenlegi gazdasági visszaesés és a kockázati tőke háttérbe szorulása pedig egyértelművé tette, hogy innentől a pénzhiány miatt nem tudják folytatni.

A leállásra április 21-én fog sor kerülni, akkor egy utolsó snapshot készül majd a blokkláncról (a főkönyvről), amit publikálni fognak a honlapon. A csapat a maradék pénzét arra használja majd, hogy a LATOKEN tőzsdén egy visszavásárlási program keretében felvásárolja a coinokat. Erről több részletet nem árultak el. A JSE ERC-20-as tokene továbbra is élni fog az Ethereum hálózatán, vagyis aki április 21 után még szeretne kereskedni vele, az váltsa át ERC-20 típusra a tokenjét.

Ilyenkor a piacok reakciója az, hogy az adott coin ára szinte nullára esik, de a JSE Coin-nál ez már rég megtörtént: ez elmúlt három hónap legmasabb ára összesen 5 sats volt, vagyis 0.00000005 BTC, ami a dollárnak egy tört része csupán. Általában 1 és 2 sats között váltakozott az árfolyam.

Annak idején a Kripto Akadémia is beültette a JSE Coin kódját. A közösség fele engedélyezte a bányászatot a böngészőjében. Pár hetes tesztidőszak alatt több tízezer coint gyűjtöttünk a látogatóktól. Végül nem tartottuk meg az ötletet, mivel a pop-up eléggé ronotta a felhasználói élményt és az oldal képét, a bányászás letiltásához pedig a JSE Coin saját honlapjára kellett navigálni, ahol aztán elég nehezen lehetett megtalálni azt a bizonyos kikapcsolást.

A JSE Coinok bányászásába világszerte 118 millió ember egyezett bele. 33 ezer weboldal integrálta a kódot és összesen 176 ezer regisztrált felhasználót szerzett.

A Facebook kommentek között a JSE Coin közönsége azt vetette a csapat szemére, hogy az elmúlt évben már nem is fordítottak elég energiát a terjeszkedésre, a social mediájuk is szinte halottnak tűnt és, hogy nem sikerült kihasználni a kínálkozó lehetőségeket. Sokan bosszankodnak amiatt is, hogy hosszú időn keresztül feleslegesen bányásztak, valamint sokan felhozták, hogy az elejétől kezdve elhibázott volt a projekt, hiszen túl nagy volt a készlet. Azt hiszem az alábbi hozzászólás remekül összefoglalja a közösség érzését a leállással kapcsolatban:

„Micsoda időpocsékolás volt, hogy 24/7 rá volt állítva a gépem ennek a sz**nak a bányászására.”

A hivatalos bejelentést a leállásról itt találod.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img