A bitcoin piaci részesedése és a márciusi összeomlás

spot_img

Mivel a bitcoin értékajánlatát részben a véges darabszáma jelenti, elemzése során gyakran hivatkozunk a coinok együttes értékét jelentő piaci részesedésére. Ezt a forgalomban lévő coinok száma és azok aktuális árfolyama alapján lehet kiszámolni, ami ma reggel így nézett ki

Forgalomban lévő mennyiség * Árfolyam = Piaci részesedés

18 311 362 BTC * $7153 = 131 milliárd dollár

A kriptóval ellentétben, a hagyományos piacokon a piaci részesedés nem túl számít fontos mutatónak. Bár itt is találhatóak korlátozott darabszámban rendelkezésre álló eszközök, de amikor mondjuk árucikkekről vagy kötvényekről beszélünk, sokszor nehéz megállapítani, hogy ezekből egy adott pillanatban pontosan mennyi is áll rendelkezésre.

Ettől függetlenül persze rendelkezésünkre állnak a hagyományos piacokra vonatkozó adatok is, amik között bárki böngészhet, például a Tőzsdék Világszövetségének oldalán. Ha összehasonlítjuk az itt közzétett statisztikákat, akkor azt láthatjuk, hogy a részvénypiacok februári 92 000 milliárd dolláros összértéke, március végére 80 000 milliárd dollárra csökkent, vagyis a tőzsdei pánik során 12 000 milliárd dollárnyi vagyon párologhatott el.

  • A szövetség által követett legnagyobb Index az SP500, ami ebből a 12 000-es bukásból egymaga 3 500 milliárdért felelt. Az SP500 piaci részesedése jelenleg ~21 000 milliárd dollár.
  • A bitcoin piaci részesedése márciusban 40 milliárd dollárral csökkent, 116 milliárd dollárra. Ez 1/88-ad része az SP500 veszteségének.
  • Az arany piaci részesedése 84 milliárddal nőtt, ami ~1%-os növekedést jelent.

A fentiek alapján arra a megállapításra juthatunk, hogy az arany túlélte a vérontást és alig pár százalékos kilengés mellett, képes volt betölteni értéktároló funkcióját.

Ami a bitcoint illeti, habár a pánik során a részvénypiaccal összhangban mozogva jelentős értékvesztésen ment keresztül (-50% a március 12-13-i napokon), nagyságát tekintve azonban még messze elmarad azoktól. Míg az SP500 esetében több ezer milliárdos dolláros mínuszokról beszélhetünk néhány nap leforgása alatt, addig bitcoin 39 milliárdos buktája még jóindulattal is csak egy apró morzsának tekinthető. A BTC-nek tehát még bőven van tere a további növekedéshez, igaz vannak, akik rövidtávon óvatosságra intenek ezzel kapcsolatban.

10 milliárd forintos profit után, erre számít egy vezető bitcoin kereskedő

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img