16 millió embert rúgtak ki, mégis 45 éve a legjobb hetüket zárták az amerikai indexek

spot_img

Egyszerre volt a legjobb és a legrosszabb hete az amerikai gazdaságnak – írja a MarketWatch.

Az elmúlt héten hat, az elmúlt három hétben pedig összesen tizenhat millió ember maradt állás nélkül az Államokban. A munkanélküliségi mutató ezzel 10% fölé emelkedett és még nincs vége: a bürokrácia leterheltsége miatt sokan még mindig képtelenek voltak munkanélküliként regisztrálni.

Ezzel szemben az amerikai indexek és részvények is 45 éves rekordot döntöttek az egy hetes eredményük alapján. A Dow, ami harminc amerikai óriásvállalatot indexel, +12,67%-al zárta a hetet. Az S&P500, ami az 500 legnagyobb amerikai vállalatot tömöríti, +12,1%-ot nőtt, amíg a Nasdaq Composite, a Nasdaq tőzsdéjén hozzáférhető vállalatok indexe +10,59%-ban zárta a hetet.

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a részvénypiac miért tudott ekkorát erősödni egy gazdasági válság elején.

„A részvények azért tudtak szárnyalni, mert a gazdasági károk felmérhetetlenek, amíg a Fed válaszát, a mentőcsomagokat nagyon könnyű megérteni” – mondta az FHN Financial fő elemzője. Utalt ezzel arra, hogy sokan még mindig nem érzik a krízis valódi mivoltát, a Fed lépései pedig csak elbódítják a befektetőket.

Többek szerint is az igazi kapituláció még hátra van.

Egy másik vélemény szerint a gazdasági visszaesést már beárazta a piac. „A híreket követik a befektetők és ők általában hartározottan előre néznek” – mondta Ned Davis közgazdász, miután a héten publikált kutatásából kiderült, hogy a historikus adatok alapján, a 6% feletti munkanélküliség korrelál a részvénypiacok növekedésével.

Arthur Hayes a BitMEX vezérigazgatója is kritizálta a Fed pénznyomtatását. Szerinte azzal, hogy egyenesen az emberekhez akarják majd eljuttatni a pénzt, digitális megoldásokra lesz szükség. Amikor az emberek megértik a digitális fiat pénzeket, onnantól már csak egy lépés lesz, hogy az emberek rátaláljanak a Bitcoin-ra, ami infláció-álló. Rövidtávon Hayes a világpiacok esésére tippel, az S&P500-at újra 2000 dollárra várja. Emellett azt is megjósolta, hogy a Fed mentőcsomagok és a befeketői bizalom visszatérése miatt év végére 20 000 dollár is lehet a Bitcoin, de előtte valószínűleg 3000 dollárig is lemehet. Hayes felszólította a kereskedőket, hogy legyenek résen és vegyék meg bezuhant áron a legnagyobb kriptopénzt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img