A stabilcoinok betiltását is belengette a G20-ak pénzügyi tanácsadó testülete

spot_img

Ma látott napvilágot az a 62 oldalas dokumentum, amiben 362-szer szerepel a stabilcoin kifejezés. Az anyagot a G20 tagállamok egyik tanácsadó testülete, az FSB (Pénzügyi Stabilitási Tanács) állította össze, ami összehangolt globális fellépést szorgalmaz a fiat pénzekhez kötött értékkel rendelkező kriptopénzekkel szemben. A javaslat értelmében ha a hatóságok nem képesek ellenőrizni és szabályozni ezek működését, akkor mérlegelniük kell a betiltásukat.

A FSB szerint a stabilcoinok több szempontból is kockázatot jelenthetnek a globális pénzügyi stabilitásra. A feltörekvő piacgazdaságok állampolgárai például előnyben részesíthetik ezeket a helyi valutákkal szemben, ami az ottani pénzrendszerek összeomlásához vezethet, a fejlett piacgazdaságok számára pedig elsősorban a decentralizáltan működő és ezáltal szabályozhatatlan variánsok (pl.: DAI) jelenthetnek problémát.

A tanács úgy véli, hogy az olyan nehéz idők, mint a mostani koronavírus-járvány, nagyon kedvezőek lehetnek a stabilcoinok térnyerésének, ám ha sokan elkezdenék használni ezeket, akkor az megzavarná a globális pénzügyi rendszer működését és lehetetlenné tenné a gazdaságélénkítő kormányzati döntések végrehajtását,

A dokumentum a globális stabilcoinok (GSC) mellett megemlíti, hogy léteznek olyan “egyéb kriptopénzek is, amelyek a GSC-khez hasonló módon nemzetközileg szabadon hozzáférhetőek és ezáltal ugyanolyan veszélyesek is.”

A FSB minden lehetséges módon fellépne a GSC-k használatával szemben, tehát sem kibocsátásukat, sem tárolásukat sem kereskedésüket nem engedélyezné, hacsak azok üzemeltetői nem hajlandóak a banki licenszek megszerzésére és minden működésükkel kapcsolatos információ (pl.: tranzakciós adatok) átadására. Emellett a kifejezetten decentralizáltan stabilcoinok teljes betiltását is szükségesnek tartanák.

Az anyagban többek között az alábbi stabilcoinok lettek névszerint megemlítve: Tether, DAO/DAI, TrueUSD, USDPax, PAXGold, Everex, SGDR, 1SG, SDS, USDC, USDS, EURX, JPYX, GBPX, AUDX, NZDX, CNYX, RUBX, CHFX, CADX, GLDX, SLVX.

Az FSB tanácsának működését a Nemzetközi Fizetések Bankja finanszírozza, tagjai pedig a G20-ak gazdasági- és pénzügyminiszterei közül kerülnek ki, akik mellett helyet kap még 10 másik ismert pénzügyi szervezet (pl.: IMF, Világbank, stb.) képviselője is. A most bemutatott dokumentum tartalma egyelőre még nem végleges, az ebben foglaltakat július 15-ig lehet szabadon kommentálni, majd a visszajelzések alapján készül el a végleges tervezet, amit az októberi szaúdi G20 csúcson terjesztenek majd elő a találkozón résztvevő államfők számára.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img