A Starbucks, McDonald’s, Subway mind segítik a kínai CBDC tesztelését

spot_img

Korábban mi is többször beszámoltunk már a kínai kormány azon tervéről, miszerint saját, nemzeti digitális valutát kívánnak létrehozni. Az elmúlt hónapok fejlesztése után most úgy tűnik már a tesztelés időszakába érkeztek, az első kísérletekben nem is akárkik, hanem amerikai nagyvállalatok is részt vesznek. A Forbes beszámolója szerint az első partnerek között, akik a tesztelésben részt vesznek szerepelni fog a Starbucks , a Subway, de még az amerikai kapitalizmus jelképének számító McDonald’s is.

A South China Morning Post cikkére hivatkozva az amerikai lap arról számolt be, hogy kínai hotelek és egyéb vállatok sora mellett szerepelnek az amerikai leányvállalattok is. A korábbi hírek szerint a digitális jüannak is nevezett pénz valóban a blokklánc technológiát fogja használni ugyan, azonban nem egészen egyezik majd szellemisége Satoshi álmával, hiszen erősen centralizált, cenzúrázott és kontrollált lesz a rendszer egésze.

Az éles indulás dátuma még ismeretlen, ezek az amerikai leányvállalatok nem Kína szerte hanem csak a tesztelésre kijelölt egyes területeken vesznek részt a munkában.

A kínaiak számára nem szokatlanok a digitális fizetési megoldások, a kereskedelmi óriás, az Alibaba által üzemeltetett Alipay például népszerűbb, mint a Visa, vagy a Mastercard. A mobil vásárlás eszközével élő kínaiak száma a becslések szerint a tavalyi közel 600 millióról 800 millióra emelkedik ebben az évben.

A piac tehát óriási, úgy tűnik azonban, hogy a kínai kormány további kontroll, befolyás és megfigyelés szerzés céljára kívánja használni az új digitális, fizetőeszközt is. Nagy kérdés, hogy milyen esélyei maradnak az olyan magántulajdonú szolgáltatóknak mint az Aliapay, vagy a fizetési rendszerrel szintén rendelkező WeChat.

Ha szeretnéd jobban érteni, hogy miért van olyan nagy jelentősége decentralizált modellnek a centralizált, klasszikus megoldásokkal szemben iratkozz fel az ingyenes KriptoSuli leckesorozatunkra! Ha pedig a már megszerzett tudásod szeretnéd kamatoztatni, akkor csatlakozz Discord csatornákhoz, napi tippekkel várnak szakértőink!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img