Az altcoin felezések árfolyamra gyakorolt hatása

spot_img

A Bitcoin egyik forkjaként, idén októberben a Zcash esetében is sor fog kerülni egy felezési eseményre és ennek kapcsán néztük meg, hogy mire is számíthatunk ezzel kapcsolatban.

Az ismertebb altcoinok közül, a Litecoin, a Bitcoin Cash és a Bitcoin SV felezései során szerzett tapasztalataink lehetnek azok, amelyek jelen esetben mérvadóak lehetnek. Bár felvetődhet a kérdés, hogy a bitcoint miért hagytuk ki a sorból, de miközben a legismertebb kriptopénzzel kapcsolatos történésekről elmondható, hogy azokat egy szélesebb körű érdeklődés kiséri és ezáltal sokkal inkább szerepet játszhatnak bennük a fundamentális tényezők, a kevesebb követővel rendelkező altok jelenleg még inkább csak a spekuláció eszközeiként szolgálnak és esetükben fokozottabban érvényesülhetnek a rövidebb távon gondolkozó kereskedők által gyakorolt árazási hatások.

Kereskedői körökben jól ismert az a jelenség, aminek a neve “Buy the rumor, sell the news”, vagyis hogy akkor érdemes valamit megvásárolni, amikor még csak kevesen beszélnek róla, és akkor érdemes eladni, amikor valamiért hirtelen nagy lett az érdeklődés iránta és mindenki venni akar. Mindezt jól szemlélteti az alábbi grafikon is.

A kép közepén szaggatott vonallal a felezési eseményeket ábrázolták, magán az ábrán pedig azt, hogy ezeket megelőzően hány nappal tetőzött a már fentebb említett coinok árfolyama a bitcoin ellenében. A BCH-ról, a BSV-ről és az LTC-ről is elmondható, hogy a felezéseik előtt nagyjából két hónappal már egy lefelé tartó trendben voltak, vagyis mire a hírportálok is elkezdtek cikkezni róluk, az árat felhajtó nagy játékosok már rég kiszálltak a piacról. A BCH-nál az is megfigyelhető, hogy önmagában még ez a fokozottabb érdeklődés sem jelentett elegendő erőt ahhoz, hogy az, a korábbinál egy magasabb csúcsot tudjon kialakítani.

Önmagában tehát az, hogy egy altcoin esetében felezésre kerül sor, még nem jelent biztos utat a holdig, de a későn észbekapóknak is érdemes elgondolkozniuk azon, hogy ha a múltban már hónapokkal az ilyen események megtörténte előtt tetőztek az árfolyamok, akkor érdemes-e felülniük az ezeket beharangozó hype-nak.

Ha a Zcash árfolyama a következő hónapokban emelkedő pályára állna, a fenti statisztikák alapján valamikor a nyár végén, augusztus környékén számíthatnánk a rally tetőzésére. Hogy egy ilyen emelkedésnek mekkora lehet a valószínűsége, arról Discord csatornánk tagjait és kereskedőit érdemes megkérdezni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img